Oto 12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Sprawdź przepisy na 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Kluski z bakaliami
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Potrawy wigilijne: Kluski z bakaliami - PRZEPIS
Składniki:
250 g makaronu,
300 g bakalii: suszone figi, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy, migdały, rodzynki,
3 goździki,
1 łyżka miodu,
200 g maku,
2 szklanki mleka,
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Mak płuczemy, osączamy i moczymy w mleku. Zagotowujemy mleko i odcedzamy z niego mak. Bakalie myjemy i kroimy. Z kolei orzechy drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy masło, do którego dodajemy bakalie, goździki i mak oraz 2 łyżki wody. Całość chwilę dusimy i zestawiamy. Masę mieszamy z miodem. Makaron gotujemy i odcedzamy. Rozkładamy go na talerze. Na środku kładziemy przygotowane bakalie z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową.