10 z 12
Poprzednie
Następne
Oto 12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Sprawdź przepisy na 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Kompot z suszu
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Potrawy wigilijne: Kompot z suszu - PRZEPIS
Składniki:
po 200 g suszonych moreli i śliwek,
100 g rodzynek sułtańskich,
cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Suszone śliwki, rodzynki i morele bardzo dokładnie myjemy, najlepiej w ciepłej wodzie. Starannie osączamy na gęstym sicie. Wrzucamy do rondla i zalewamy 6 szklankami zimnej wody. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Gotujemy tak jeszcze 5-10 minut, jeśli trzeba, dosłodzić do smaku. Gotowy kompot wlewamy do szklanego dzbanka. Podajemy rozlany do szklaneczek.