Oto 12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Sprawdź przepisy na 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Przekładaniec
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Potrawy wigilijne: Przekładaniec - PRZEPIS
Składniki:
150 g cukru,
100 g masła,
5 jajek,
50 g miodu,
400 g mąki,
2 łyżeczki przyprawy korzennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
polewa czekoladowa,
200 g powideł,
50 g masy marcepanowej,
2 łyżki cukru pudru,
100 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
W rondelku zrumieniamy 2 łyżki cukru. Dodajemy 4 łyżki zimnej wody i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Masło ucieramy z resztą cukru i żółtkami. Dodajemy miód, mąkę, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia. Ubijamy białka na piane i mieszamy z masą. Pieczemy 60-70 min przy temperaturze 180 stopni. Po upływie czasu ostudzamy i kroimy w poprzek na 4 części. Ucieramy masę marcepanową z cukrem pudrem i śmietanką. Przekładamy powidłami i masą marcepanową. Smarujemy wierzch lub całość polewą.