W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego zdobędziesz zawód, który w przyszłości da ci satysfakcjonującą pracę. Kształcimy w obszarze związanym z hotelarstwem i gastronomią. Masz w czym wybierać, a to ważne, gdyż „zawód przyszłości” ma ci zapewnić pracę, w której będziesz spędzać 1/3 czasu „dorosłego” życia, a więc szkołę wybieraj zgodnie ze swoimi zainteresowaniami i predyspozycjami. W ZSPS zawód możesz zdobyć w Technikum Przemysłu Spożywczego: technik hotelarstwa, technik przetwórstwa mleczarskiego, technik technologii żywności (klasa patronacka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu), technik żywienia i usług gastronomicznych (klasa patronacka Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu) i w Branżowej Szkole I stopnia: cukiernik, kucharz, piekarz, przetwórca mięsa.
Postaw na szkołę, w której poczujesz się naprawdę dobrze – szkołę, która będzie odpowiadała twoim potrzebom i pomoże ci rozwinąć skrzydła. ZSPS to miejsce dla osób lubiących przygody ze sztuką kulinarną, zainteresowanych zdrowym odżywianiem i modą na „świadome gotowanie”. Jeśli lubisz ludzi, chętnie uczysz się języków obcych, z przyjemnością obsługujesz gości, to w ZSPS z pewnością zdobędziesz zawód i szansę na pracę w dynamicznie rozwijającej się branży hotelarskiej bądź gastronomicznej.
W ZSPS przekonasz się, że nauka smakuje, a praktyka czyni z ciebie mistrza. Dziś gotowanie, pieczenie i obsługa gości, jutro – porządne zarobki i sukces na rynku pracy. Od czego to zależy?
Od talentu – ten pomogą ci rozwinąć doskonale przygotowani, merytoryczni i zaangażowani w swoją pracę nauczyciele – i od warunków do nauki. Szkoła dysponuje bardzo bogatym wyposażeniem, pozwalającym na praktyczną naukę zawodu, a zmodernizowana infrastruktura zapewnia poczucie komfortu i bezpieczeństwa.
W ZSPS pokażemy ci, że zdobycie konkretnego zawodu, przydatnej wiedzy i praktyki przybliży cię do świata, o którym marzysz. ZSPS współpracuje z najlepszymi restauracjami, rozpoznawalnymi cukierniami, renomowanymi hotelami – szkoła utrzymuje szerokie kontakty z zakładami pracy, dzięki czemu nauczysz się zawodu i zdobędziesz doświadczenie pod okiem mistrzów i znakomitych szefów kuchni, ludzi z pasją i licznymi sukcesami na uznanych konkursach sztuki kulinarnej. Wszystko to sprawia, że uczniowie ZSPS mają na swoim koncie liczne osiągnięcia w ogólnopolskich turniejach, mistrzostwach czy olimpiadach związanych z gastronomią. A smakołyki przygotowywane w pracowni szkolnej dostępne są w sklepiku, codziennie pachnącym słodkimi wypiekami.
ZSPS to więcej, niż szkoła. Zabierzemy cię na zagraniczny staż (na przykład w ramach projektu „Europa na talerzu”), nauczymy robić majonez z ziemniaków i nadzienie do pierogów z kwiatów.
Z nami polecisz na Kanary uczyć się zawodu, a przy okazji zobaczysz … popcornową plażę. I zaczniesz myśleć o sobie jako o przyszłym mistrzu!
Żyjemy w czasach niepewnych, warto więc zdobyć porządny zawód, żeby sprostać wymaganiom rynku pracy. My uczymy konkretów. ZSPS to szkoła, która ma smak sukcesu. Oferujemy to, co najlepsze: profesjonalną kadrę nauczycielską, nowoczesne pracownie i laboratoria, liczne koła zainteresowań, atmosferę życzliwości i współpracy. Teraz twój ruch! Po więcej informacji zapraszamy na stronę zsps.poznan.pl
Autorka: Marta Grabowska-Kaźmierczak, ZSPS w Poznaniu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?