Te najbardziej typowe powstają z dwóch warstw ciast kruchych, w dawnej kuchni polskiej wytwarzano je także z ciasta makaronikowego i marcepanowego.
Brzegi górnej powierzchni mazurka okala się ciastem, masą orzechową lub migdałową. Można też zrobić na niej kratki z ciasta. Mazurek często przekłada się lub pokrywa jego wierzch różnymi masami, na przykład kajmakową, orzechową, migdałową albo marmoladą lub dżemem. Wierzch wykańcza się lukrem, ozdabia kandyzowanymi lub suszonymi owocami. Kształt ciasta najczęściej jest prostokątny, owalny lub okrągły.
Dawny kajmak – specjał wytwarzany z cukru i słodkiej śmietanki na wzór kajmaku tureckiego, gościł na polskich stołach szlacheckich już w XVIII wieku, za panowania Stanisława Augusta. Później dopiero, schodząc pod strzechy, przybrał postać gęstej masy i w takiej formie znalazł zastosowanie m.in. jako masa do wielkanocnych mazurków. Ta bardzo słodka i twardniejąca z czasem masa powstaje podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem albo puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym.
4 sposoby na pisanki - zobacz wideo:
źródło: dziennikzachodni.pl/x-news.pl.
POLECAMY:
Najnowsze wiadomości z Wielkopolski
Wszystko o Lechu Poznań [NEWSY, TRANSFERY]
Studniówki 2018 [ZDJĘCIA]
Strefa biznesu
Quizy - Sprawdź się!
Kryminalna Wielkopolska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?