MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Trendy smakowe na nadchodzące lata

ELKA
Paweł Miecznik
Dotyczą nie tylko mody, ale jak się okazuje także jedzenia. Po raz pierwszy w Polsce został zaprezentowany roczny raport, ukazujący nowe, innowacyjne trendy kulinarne.

Przygotowały go firmy Kamis i McCormick. Ogłosiły Trendy w smakach 2013 wprowadzając 5 nowych trendów, które będą wpływać na rozwój nowych produktów. Dodatkowym aspektem jest również stworzenie innowacyjnego menu, które wzbogaci kulinarne przepisy na nadchodzące lata.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Pięć wiodących w tym roku trendów smakowych:

Udomowiona egzotyka: Odkryj nieograniczone możliwości drzemiące w składnikach z całego świata, poza ich tradycyjną rolą w kuchniach regionalnych.

Radość poszukiwań nowych smaków, samodzielne odkrywanie ciekawych przepisów to wspaniałe kulinarne doświadczenie.

Ukryty potencjał składników: Nie pozwól, by cokolwiek się zmarnowało. Odkrywaj najpełniejsze smaki w niedocenianych fragmentach roślin i mięs.

Kulinarna harmonia: Zadbaj o zdrowie i dobre samopoczucie dzięki indywidualnemu podejściu do spraw żywienia.

Autorska kuchnia: Pokaż, na co Cię stać - samodzielnie łącz ze sobą nowe smaki.

Koniec kompromisów: Zatrać się w bogactwie smaków, ciesz się chwilą ucieczki od codziennego zgiełku.

Przedstawione trendy w ciągu kilku lat staną się wiodącym nurtem sztuki kulinarnej. Wywierają one bardzo mocny wpływ na na ewolucję mody w dziedzinie gotowania. To tylko kwestia czasu, aż nowe trendy w smakach pojawią się w luksusowych restauracjach na wytwornych bankietach oraz jako składniki produktów sprzedawanych w sklepach.

Produkty przedstawiane przez ostatnie lata takie jak sól morska, chipotle lub rozmaryn obecnie są popularnym składnikiem dań menu w restauracjach oraz są używane w wielu kuchniach na całym świecie. Wiele firm spożywczych wprowadzając nowe produkty na rynek korzysta z rad specjalistów z firm, które raport przygotowały, dotyczących nowych trendów.

Trend "Koniec kompromisów" kładzie nacisk na to, by jedzenie stało się przyjemnością, czasem wytchnienia od codziennych problemów. Propozycje smakowe tego trendu to intensywny aromat bazylii i ziela angielskiego oraz słodka, egzotyczna nuta prażonej pomarańczy. Trend ten łączy się również z kolejną propozycją, jaką jest "Kulinarna harmonia". Jedzenie jest naszym unikalnym wyborem, sami decydujemy, co jemy i jaką dietę wybieramy. Dobre samopoczucie zapewni nam przyjemny smak i tekstura świeżych brokułów w daniu lub aromatyczne goździki ze słodką żurawiną.

Polacy lubią tradycyjną kuchnię. "Udomowiona egzotyka" to wspaniały pomysł na dodanie do tradycyjnych dobrze znanych potraw całkiem nowych składników z bogatej kuchni całego świata. Słodki, bogaty aromat anyżu lub pikantny smak sosu do dań z grilla i steków zabierze nas w egzotyczną podróż. Trend "Ukryty potencjał składników" wprowadza do naszego jadłospisu nowe, nie używane wcześniej w kuchni części roślin i mięs. Odkryjemy pełny potencjał smaku mięsa poprzez dodanie np. kory cynamonu i plantana. Najważniejsza zasada to nie marnowanie żywności i używanie w kuchni wszystkich jadalnych składników. Regionalne przysmaki z egzotycznych miejsc oraz całkiem nowe składniki możemy jeść podczas codziennych domowych posiłków, a każde nowe danie jest wspaniałą przygodą.

Obserwowany od kliku lat rozwój blogów o tematyce kulinarnej świadczy o potrzebie odkrywania nowych smaków, fantazyjnych potraw, ciekawych składników oraz wymienianiu się pomysłami na przepisy na większą skalę niż dotychczas. Wychodząc naprzeciw takim tendencjom eksperci kulinarni McCormick zaproponowali trend "Autorska kuchnia". Radość poszukiwań nowych smaków, samodzielne odkrywanie ciekawych przepisów to wspaniałe kulinarne doświadczenie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski