Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne przepisy na Wielkanoc: jak przygotować mazurek, babkę i sernik wielkanocny

AB
Przepisy na Wielkanoc: baba
Przepisy na Wielkanoc: baba Kasia
Mazurki, serniki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie. przedstawiamy topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść, czyli tradycyjne przepisy na mazurek, babkę i sernik.

PRZEPIS NA MAZUREK

Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika związana jest bezpośrednio z zakończeniem Wielkiego Postu – tradycyjnie, po 40 dniach ascezy, mazurek stanowił swego rodzaju nagrodę za wytrwałość w wielkopostnych przyrzeczeniach. Jego przygotowanie wymagało od gospodyni szczególnej uwagi. Dziś, choć zapominamy często o jego symbolicznej roli, mazurek wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na naszych stołach. Głównie dlatego, iż znaleźć możemy całą masę sposobów i pomysłów na jego wykonanie. W swojej klasycznej wersji przygotowujemy go na kruchym cieście i przyozdabiamy bakaliami.

Sprawdź też: Sklepy w Wielką Sobotę: Biedronka, Lidl, Tesco, Żabka, Carrefour, Netto, Auchan itp. - jak będą otwarte 20 kwietnia? [GODZINY OTWARCIA]

Składniki na mazurek wielkanocny:

  • 250 g mąki
  • 125 g margaryny (np. Kasia)
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 szklanki ulubionych bakalii
  • 1 łyżka płatków kukurydzianych
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:
Zaparzamy bakalie. Margarynę wystawiamy z lodówki, by zmiękła. Na stolnicy siekamy margarynę czy kostkę do pieczenia z mąką. Ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Dodajemy 1 jajko i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Bakalie osuszamy i siekamy. Jaja ubijamy mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na cieniutki placek. Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy masę bakaliową. Dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ

Wielkanoc bez piaskowej babki nie byłaby taka sama! Efektowna i apetyczna jest równocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Poprzez swoją wieloletnią tradycję, odgrywała wyjątkowo ważną rolę na świątecznym, polskim stole. Historycznie to właśnie dzięki polskim wpływom popularna babka zaczęła zdobywać uznanie w takich krajach jak Włochy czy Francja, gdzie współcześnie stanowi także symbol świąt. Smakować nam będzie w wielu różnych wersjach: migdałowej, czekoladowej czy kawowej.

Składniki na babkę wielkanocną:

  • łyżeczka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 250 g margaryny czy innego tłuszczu do pieczenia (np. kostka do pieczenia Kasia)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • biały lukier

Sposób przygotowania:
Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Kostkę do pieczenia miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Ciągle miksując, dodajemy na przemian mąkę i jajka. Odlewamy 1/3 masy. Dodajemy do niej kakao i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Formę na babę natłuszczamy i posypujemy mąką lub tartą bułką. Jasną masę wlewamy do formy, a na nią masę z kakao, lekko mieszamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wystudzoną babę posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).

PRZEPIS NA SERNIK WIELKANOCNY

Choć każda gospodyni ma na niego swój sprawdzony sposób, istnieje kilka charakterystycznych cech, które świadczą o tym, że sernik udał się doskonale. Lekki, wilgotny i puszysty. Podczas Wielkanocy smakować nam będzie jak nigdy. Wzbogacony o bakalie, owoce lub orzechy, stanowi prawdziwy rarytas wśród wielkanocnych słodkości. Jako bazę do jego przygotowania wykorzystać możemy m.in. kruchy spód, herbatniki lub biszkopt. Do tego odpowiednio przyrządzona masa serowa, polewa czekoladowa lub słodka kruszonka. Taki sernik z pewnością zachwyci wszystkich naszych gości podczas wielkanocnego spotkania przy stole.

Składniki na sernik wielkanocny:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 6 jajek, 100 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 150 g tłuszczu do pieczenia
  • 250 g posiekanych migdałów
  • pół szklanki mąki, 1,5 szklanek cukru pudru
  • laska wanilii , 1 cytryna. 200 ml śmietana 18%
  • 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny
  • tabliczka białej czekolady

Sposób przygotowania:
Tłuszcz do pieczenia rozpuszczamy i przestudzamy. Migdały łączymy z mąką, cukrem i roztopionym tłuszczem. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpieczamy dno i boki folią aluminiową. Przygotowaną masą wykładamy spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i wkładamy do lodówki. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny, i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 stopni Celsjusza, a następnie 40 minut w 150 stopni. Wystudzamy. Przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy sok z cytryny, zdejmujemy z ognia, wkładamy białą czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy cukier puder i śmietanę, wszystko mieszamy. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, polewamy polewą i odstawiamy do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).

Cytrynowa i czekoladowa fantazja

Jeżeli chcemy przełamać schemat tradycyjnych wypieków wielkanocnych, możemy sięgnąć po przepis na oryginalne ciasto… cytrynowe. Przygotujemy je, mieszając składniki, aż do uzyskania puszystej masy. Ekstrakt z wanilii możemy zastąpić ekstraktem migdałowym lub cytrynowym. A ciasto czekoladowe, proste w przygotowaniu, z pewnością podbije serca wszystkich domowników.

POLECAMY:

Przygotowania do Wielkanocy w Gorlicach. Ferma pracuje na pełnych obrotach - zobacz wideo:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski