Składniki
- Szynka
- 2 litry gorącej wody
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- sól zwykła
- sól peklowa
Sposób przygotowania
Najpierw szykujemy solankę. Potrzeba do tego 30 dag soli peklowej na litr wody i 70 dag zwykłej soli kuchennej na litr wody. Szynkę należy naszprycować tą solanką (według uznania), pozostałą solankę wlać do garnka, wraz z szynką. Pozostawić na 3-4 dni w lodówce. Następnie należy ugotować wodę (2 litry wody, 10 ziaren ziela angielskiego, 6 liści laurowych), lekko posolić.
Doprowadzić do wrzenia, w tym momencie wrzucamy szynkę. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie, skręcamy palnik, ustawiamy tak, aby temperatura wody wynosiła 75 stopni Celsjusza, szynkę parzymy (1 kg przez 1,5 godziny, a więcej dłużej) i odstawiamy do ostygnięcia.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Falmierowa, gminy Wyrzysk i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?