MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na szynkę od pań ze Stowarzyszenia Rozwój Sołectwa Falmierowo

RED
Przepis na szynkę od pań ze Stowarzyszenia Rozwój Sołectwa Falmierowo
Przepis na szynkę od pań ze Stowarzyszenia Rozwój Sołectwa Falmierowo archiwum
Przepis na szynkę od pań ze Stowarzyszenia Rozwój Sołectwa Falmierowo.

Składniki

  • Szynka
  • 2 litry gorącej wody
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • sól zwykła
  • sól peklowa

Sposób przygotowania
Najpierw szykujemy solankę. Potrzeba do tego 30 dag soli peklowej na litr wody i 70 dag zwykłej soli kuchennej na litr wody. Szynkę należy naszprycować tą solanką (według uznania), pozostałą solankę wlać do garnka, wraz z szynką. Pozostawić na 3-4 dni w lodówce. Następnie należy ugotować wodę (2 litry wody, 10 ziaren ziela angielskiego, 6 liści laurowych), lekko posolić.

Doprowadzić do wrzenia, w tym momencie wrzucamy szynkę. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie, skręcamy palnik, ustawiamy tak, aby temperatura wody wynosiła 75 stopni Celsjusza, szynkę parzymy (1 kg przez 1,5 godziny, a więcej dłużej) i odstawiamy do ostygnięcia.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Falmierowa, gminy Wyrzysk i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

od 7 lat
Wideo

Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski