Składniki:
Kapusta z grochem
- 2 kg kapusty z główki
- 40 dkg grochu
- 40 dkg słoninki
- 2 cebule
- liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki octu
- pieprz do smaku
Prażuchy
- 2 kg ziemniaków
- 1 szkl. mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Kapusta z grochem
Groch zalać wodą i zostawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie ugotować go do miękkości w wodzie, potem odcedzić i ubić. Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, podlać wodą, wrzucić listek laurowy, gotować na małym ogniu do miękkości. Przed końcem gotowania dodać ocet i sól. Odcedzić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Słoninkę drobno pokroić. Na patelni podsmażyć słoninkę następnie wrzucić cebulę i smażyć ją do zeszklenia. Ugotowaną kapustę połączyć z grochem, dodać stopioną słoninkę z cebulą i wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku.
Prażuchy:
Obrać ziemniaki, opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10-15 min. Następnie dodać mąkę, przykryć garnek pokrywką i gotować do miękkości - około 10 min. Ziemniaki odcedzić, ubić na gładką masę, formować łyżką kluski i układać na talerzach. Polać usmażonym boczkiem z cebulką.
Prażuchy podawać z kapustą z grochem, a do popicia serwujemy kompot malinowy z owoców ze swojskiego sadu.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Turku i powiatu tureckiego szukaj zawsze na stronie www.turek.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?