Składniki:
- 1/2 kg boczku surowego,
- 1/2 królika (lub 0,5 kg szynki wieprzowej i 1 udko kurczaka),
- 300 g wątróbki drobiowej,
- 2 cebule,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- ¼ selera,
- 2 dag suszonych grzybów,
- 2 jajka (białka oddzielnie),
- 1 bułka pszenna,
- kieliszek koniaku lub whisky,
- masło do wysmarowania foremek.
Przyprawy:
- 2 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- szczypta ziaren kolendry, mielonego imbiru i gałki muszkatołowej,
- 3 suszone owoce jałowca,
- cukier,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Boczek, mięso, warzywa i grzyby ugotować z przyprawami. Cebulę i wątróbkę usmażyć. Wszystko wystudzić i zmielić 2-3 razy wraz z namoczoną w wywarze bułką. Dodać żółtka, koniak, przyprawić. Na końcu delikatnie dodać ubite białka.
Napełnić wysmarowane foremki do 2/3 wysokości. Piec przez godzinę w temp. 160 stopni.
Zobacz, jak zrobić to danie:
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z z Chodzieży i powiatu chodzieskiego szukaj zawsze na stronie www.chodziez.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Ukraiński dowódca wściekły na swoich ludzi. Mówi o korupcji i zdradzie
- Intrygujące odkrycie na starożytnym cmentarzu. Do czego służyła ta komora? - WIDEO
- Abonament za media w 2024 roku: Co z użytkownikami radia w aucie? Poznaj opłaty
- Putin „czyści" resort obrony. Mówi się o wycieku tajemnic nuklearnych