Jadalny grzyb na pniach drzew? To żółciak siarkowy. Smakuje jak kurczak Wygląda jak niejadalna huba, możesz go ominąć, myśląc, że to groźny pasożyt. Czy słusznie? „Kurczak z lasu”, bo tak nazywa się żółciaka siarkowego, to smaczna...
19 kwietnia 2024, 12:20
Zapiekanka z resztek wędlin. Przepis na poświąteczny obiad Najczęściej po świętach w lodówce zostaje niedojedzone kawałki wędlin, kiełbasy lub pasztetu. Właśnie wtedy przygotowuję szybką zapiekankę z makaronem. Do...
3 kwietnia 2024, 17:00
Co zrobić z jedzeniem, którego nie zjemy w święta? W Poznaniu jest kilka rozwiązań! W wielu domach po wielkanocnym śniadaniu zostaje sporo jedzenia. Szynki, kiełbasy, sałatki i pasztety - co z nimi zrobić, by nie wyrzucać? W Poznaniu...
2 kwietnia 2024, 10:55
Śniadanie wielkanocne - co podać? Co podajemy na tradycyjne, świąteczne śniadanie wielkanocne? Co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole? Zobacz, jakie znaczenie mają konkretne posiłki....
31 marca 2024, 21:53
Pomysły i inspiracje na jajka wielkanocne Jajka wielkanocne mają swoje specjalne miejsca na świątecznym stole. Jest to jeden z symboli Wielkanocy, który jest związany ze zmartwychwstaniem. Jajko...
31 marca 2024, 21:52
Wielkanoc w PRL. Puste półki, sałatka jarzynowa bez majonezu i szynka ze wsi Wielkanoc w czasach PRL-u była specyficzna i zupełnie różna od tej, jaką znamy obecnie. Brak wielu produktów, towary na kartki, długie kolejki, przepisy ze...
30 marca 2024, 21:15