ZOBACZ TAKŻE: Przepisy na wielkanocne śniadanie
Łososiowa róża
SKŁADNIKI:
kilka plasterków łososia
sałata lodowa
kilka owoców kaparów
świeży koper
Składniki dressingu:
2 łyżki musztardy w stylu Dijon (zwolennicy większej ostrości mogą użyć angielską)
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka płynnego miodu
½ płaskiej łyżeczki koperku świeżego posiekanego
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Sposób przygotowania:
Na talerzu ułożyć umyte, osuszone i porwane liście sałaty lodowej (może być też rukola, albo dębowa).
Na liściach ułożyć plastry wędzonego łososia by wyglądał jak rozwinięty kwiat róży.
Na wierzch kwiatka rzucić kilka owoców kaparów i postrzępiony świeży koper.
Teraz należy przygotować dressing. Do słoika włożyć wszystkie składniki, zakręcić zakrętkę i energicznie wstrząsać słoikiem jak shakerem, aż powstanie emulsja. Polać nią liście i łososia.
Można dodać też mały kleks gęstej słodkiej śmietany.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?