Ponad 200 wystawców z całego kraju zapraszają na liczne degustacje oraz pokazy kulinarne. To też świetna okazja poznać osobiście producentów ulubionych produktów.
Nie zabrakło też atrakcji dla najmłodszych. W specjalnych strefach dzieci mogą wziąć udział w grach i zabawach edukacyjnych dotyczących rolnictwa i produktów regionalnych i tradycyjnych. W minipiekarni najmłodsi mogą poznawać tajniki zawodu piekarza. W ramach programu Polskie Smaki – Owoce i Warzywa dzieci mają możliwość dowiedzieć się, dlaczego warto jeść owoce i warzywa oraz mogą też przygotować z nich nawet proste potrawy.
Kliknij na zdjęcie i obejrzyj galerię zdjęć z targów Samki Regionów:
Targi Smaki Regionów to również wyróżnienia dla producentów wyrobów tradycyjnych i regionalnych. Konkurs Medal Targów Smaki Regionów od lat pozwala identyfikować wyjątkowe produkty stanowiące dziedzictwo kulinarne regionów. W tym roku do konkursu zgłoszono ich aż 80. Medale dostało tylko 20 z nich. Sześć Złotych Medali Targów Smaki Regionów zostaną w Wielkopolsce.
Oto lista Złotych Medali Targów Smaki Regionu:
- Tatrzańsko- Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie” – Pieczona jagnięcina podhalańska
- Fungopol Sp. J. Cis- Bankiewicz, Skórczewski - Syrop z kwiatów bzu czarnego
- Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko-Barć 1954”- Miód leśny z Biernatki
- Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców - Twaróg śmietankowy
- Pstrąg Ojcowski- Pstrąg Ojcowski potokowy
- Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. J. Dąbrowskiego w Kruszewni- Kiełbasa Wiejska Kruszewska
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top- Tomyśl- Wielkopolski ser smażony i Wielkopolski ser smażony z kminkiem
- Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski - Borówka z gruszką po pomorsku
- PPUH Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer- Wino agrestowe
- Semco SGNiP Krystyna Just- Olej ostropestowy
- Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. - Nalewka z Tarniny
- Browar Kormoran Sp. z o.o. - Porter Warmiński
- Polder Sp. z o.o. – Kajmak czekoladowy
- Zyta Górna - Konfitura z truskawki kaszubskiej
- Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak S.J. - Wielkopolski ser smażony z kminkiem
- Gospodarstwo Ekologiczne Krystyna i Andrzej Hapka - Dynia deserowa
- Agro- Wit Agnieszka Malinowska - Staropolski farsz kapuściano-grzybowy z charsznickiej kapusty kwaszonej
- Komers International Franciszek Mądry - Wódka Double White 40%
- Folwark Wąsowo Piotr Wieła – Barszcz Wąsowski
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska – Twaróg Klinek Międzyborski.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?