MTP spodziewają się, że w bloku tych imprez weźmie udział ponad pół tysiąca wystawców, którzy zaprezentują wyroby spożywcze i technologie wykorzystywane w przemyśle spożywczym, a do tego - ponad dziesięć tysięcy profesjonalnych zwiedzających z 32 krajów, z najbardziej pożądanych kierunków eksportowych dla polskich wytwórców.
- Będą wśród nich największe sieci handlowe z Arabii Saudyjskiej, importerzy żywności z Izraela i silna reprezentacja zwiedzających ze Słowacji, Czech, Litwy, Łotwy, Niemiec i Francji
– mówił podczas konferencji prasowej otwierającej wydarzenie Tomasz Kobierski, prezes zarządu Grupy MTP.
W czasie Polagry, kończącej się 29 września, dostępna jest nie tylko ekspozycja produktów i rozwiązań na stoiskach wystawców, ale również odbywają się wydarzenia towarzyszące – debaty, 21. edycja Kulinarnego Pucharu Polski, gdzie pozytywne emocje wywołają wybitni kucharze i szefowie kuchni, a także Ogólnopolski Konkurs dla Piekarzy Master Baker. MTP przypominają że tegoroczną nowością jest Festiwal Kawy zapewniający unoszenie się wspaniałych aromatów w tej strefie.
Podczas tegorocznej edycji Polagry przyznano już Złote Medale za produkty, które wyróżniają się na rynku dzięki swoim walorom jakościowym, technologicznym czy użytkowym i mogą być wzorem dla innych.
W kategorii POLAGRA Salon Food nagrody przyznano: Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita za aż 11 produktów, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu za 5 produktów, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej WART-MILK w Sieradzu.W kategorii POLAGRA Salon Foodtech nagrody przyznano: UNOX POLSKA Sp. z o.o.,PRASVIETA UAB, PPO Przedsiębiorstwo Państwowe, PRO ASCOBLOC Sp. z o.o., Global Food Hygiene D. Urbański Spółka Komandytowa.
Targi Smaki Regionów – z bezpłatnym wstępem – w Pawilonie 3A, rozpoczynają się 29 września i potrwają do 1 października. Spotkamy na nich wystawców z 15 województw, prezentujących najsmaczniejsze przysmaki ze swojego regionu. Wśród dostępnych specjałów znajdą się m.in. pasztet ze śledzia, naturalne octy i syropy z ziół i kwiatów, różnego rodzaju miody — np. z dodatkiem płatków róży — wędliny wędzone naturalnym drewnem, rzemieślnicze miody pitne bez dodatku barwników, aromatów i konserwantów.
Nie zabraknie także ręcznie wyrabianych pierogów nadziewanych kaszą gryczaną i grzybami z puszczy Iłżeckiej, czy octu z kwiatów bzu i lawendy, wytwarzanego w naturalnym, powolnym procesie fermentacji.
W weekend także warto przyjść na teren MTP ze względu na Festiwal Roślin w Poznaniu – to wyjątkowe wydarzenie dla miłośników zielonych dekoracji, i jednocześnie kolejna edycja największego w Polsce targu roślin doniczkowych w atrakcyjnych cenach. Sprzedawane będą rośliny doniczkowe (ceny już od 5 zł), doniczki, ekonawozy, podłoża, środki ochrony roślin, literatura i akcesoria dla pasjonatów.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Turystyczna Wielkopolska - Szreniawa:
Obserwuj nas także na Google News
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?