MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pieczony indyk z brzoskwiniami w sosie śmietanowo-serowym (gmina Trzemeszno)

KGW Ławki
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pieczony indyk z brzoskwiniami w sosie śmietanowo-serowym (gmina Trzemeszno)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pieczony indyk z brzoskwiniami w sosie śmietanowo-serowym (gmina Trzemeszno) archiwum

Składniki:

  • ok. 5-kilogramowy indyk w całości,
  • śmietana słodka 18%,
  • masło,
  • suszone brzoskwinie,
  • do dekoracji brzoskwinie z puszki,
  • sól,
  • pieprz
  • biały,
  • wegeta,
  • cebula.

Sposób przygotowania:
Indyka po osuszeniu nacieramy przyprawami, nadziewamy suszonymi brzoskwiniami. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 4 godziny. Podlewamy sokiem z brzoskwiń. Na koniec dodajemy ser i masło, robimy gęstą zawiesinę - sos. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, dekorujemy warzywami np. kalafioremi i brokułami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski