MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kalendarz przetworów. Owoce i warzywa sezonowe: Sprawdź kiedy najlepiej robić przetwory słodkie i słone

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze przetwory to takie, które są przygotowane ze świeżych, pełnych wartości odżywczych owoców. Sprawdź kalendarz sezonowych warzyw.Zobacz w galerii ------>
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze przetwory to takie, które są przygotowane ze świeżych, pełnych wartości odżywczych owoców. Sprawdź kalendarz sezonowych warzyw.Zobacz w galerii ------>canva
Lato to pora roku, która kojarzy nam się z bogactwem smaków i aromatów powszechnie dostępnych świeżych owoców i warzyw. Ponieważ wszystko co dobre szybko się kończy, to idealny moment, by zacząć myśleć o tym, które smaki chcemy zachować w słoikach w postaci dżemów, soków, kompotów i przetworów, by móc nimi osłodzić sobie jesienno-zimowe dni. Warto je przygotować samodzielnie. Zrobione własnoręcznie będą gwarancją nie tylko smaku, ale przede wszystkim zdrowia. Jak się do tego zabrać? Co koniecznie trzeba wiedzieć o domowych przetworach? Sprawdź kalendarz przetworów.

Domowe słodkie przetwory możemy przygotowywać praktycznie od pojawienia się sezonowych owoców aż do października. Na początku wydaje się, że czasu jest sporo, a możliwości bardzo dużo. Nie mniej jednak warto podejść do tego rozsądnie i zaplanować, w co chcemy wyposażyć naszą spiżarnię.

Lato w słoiku: Zobacz przepisy na przetwory

Cukier przedłuża przydatność do spożycia produktów, dzięki zjawisku osmozy – wchłania nadmiar wody, w której rozmnażają się bakterie. Można to łatwo zaobserwować umieszczając owoce w wodzie czystej i z cukrem. W wodzie słodkiej owoce się skurczą, w czystej napęcznieją. Cukier należy spożywać z umiarem i także przy przygotowywaniu przetworów trzeba kontrolować jego ilość, pamiętając o słodkiej równowadze.

SPRAWDŹ KALENDARZ PRZETWORÓW:

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze przetwory to takie, które są przygotowane ze świeżych, pełnych wartości odżywczych owoców. Sprawdź kalendarz sezonowych warzyw.Zobacz w galerii ------>

Kalendarz przetworów. Owoce i warzywa sezonowe: Sprawdź kied...

Pamiętajmy, że dobra konsystencja domowych przetworów jest wynikiem długości gotowania i ilości cukru, które zależą od ilości pektyn i wody w owocach. By uzyskać dobrą konsystencję, trzeba dodać więcej cukru do owoców z mniejszą ilością pektyn, takich jak: truskawki, wiśnie, maliny i jagody. Rozwiązaniem jest także wymieszanie owoców z małą zawartością pektyn z tymi, które mają ich więcej jak: jabłka, morele, pigwa czy cytrusy. W zależności czy zdecydujemy się na powidła, dżem czy marmoladę trzeba pamiętać o tym, że cukru dodajemy mniej lub więcej.

Sprawdź też:

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski