Jak zrobić baranka z masła? Podpowiadamy!
- Na początek musimy drewnianą foremkę namoczyć w zimnej wodzie. I tu uwaga! Foremki bywają różne, niektóre moczy się kilka godzin, inne nawet kilka dni. Czasami, przed namoczeniem foremki warto ją wyparzyć.
- Namoczoną foremkę, wyciągamy z wody i posypujemy ją solą. Moja mama zwykle naciera dość grubą warstwą soli obie połówki foremki, zwracając szczególną uwagę na głowę i ogonek. To pozwoli na łatwiejsze wyjęcie baranka z formy. Uwaga! Niektórzy wysypują foremki bułką tartą, a jeszcze inni wykładają je folią spożywczą.
- W obie połówki wkładamy masło, dużo masła, tak by po złączeni obu części forma była cała wypełniona. Nadmiar masła zbieramy.
- Jedną część formy podważamy nożem i ściągamy. Od spodu, wbijamy w baranka nóż, i wyciągamy go z formy.
- Kładziemy baranka na talerzu i gotowe. Uszy, język i ogonek robimy z bukszpanu, oczy - z ziarenek pieprzu.
Jeśli taki baranek jest dla nas „za chudy”, możemy dorobić mu wełnę. Będziemy potrzebować masło, kawałek płótna. Kroimy masło na małe kawałki, zawijamy je w płótno i wyciskamy. Utworzą się włosy, które możemy nakładać na baranka, zaczynając od głowy.
Misterium Męki Pańskiej na poznańskiej Cytadeli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?