Grzyby marynowane, grzyby suszone. PRZEPISY na dania z grzybami
Grzyby zapiekane pod ciastem francuskim
Składniki:
1 filet z kurczaka,
200 g grzybów leśnych,
1 cebula,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka mąki,
100 ml mleka,
100 ml śmietanki 30%,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
natka pietruszki,
1 jajko,
ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
Najpierw podsmażamy filet kurczaka solą i pieprzem i kroimy w kawałki. Na maśle podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy oczyszczone i umyte grzyby pokrojone w kawałki . Smażymy całość do 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej, dodajemy pokrojone mięso kurczaka.
Mleko mieszamy ze śmietanką i mąką i wlewamy powoli na patelnię, cały czas mieszając. Sos ma być gęsty. Jeżeli przytrzymamy go dłużej na ogniu, to możemy dodać odrobinę śmietany bez mąki.
Dodajemy natkę pietruszki, jeszcze raz doprawiamy i nakładamy do miseczek do zapiekania. Brzeg każdej z nich moczymy wodą i przyklejamy płat cista francuskiego. Widelcem dociskamy ciasto do rantu. Odstające brzegi obcinamy delikatnie nożem, zostawiając trochę ciasta, które utworzy nam falbankę dokoła miseczki.
Można je lekko naprężyć, jeśli nam opada. Jeśli jest wystarczająco zimne, nie ma z tym problemu. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim ciasto. Wstawiamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ciasto francuskie nie powinno dotykać masy grzybowej.
Przejdź dalej --->