Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tym osobom mogą zaszkodzić młode ziemniaki. Przy tych chorobach lepiej ich nie jeść

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 7 lat
Młode ziemniaki to dodatek do obiadu, który w sezonie letnim wybieramy najczęściej. Są niskokaloryczne i syczące więc doskonale sprawdzają się w towarzystwie warzyw, mięs, ryb czy jaj. Poza dobrym smakiem mają także szereg właściwości zdrowotnych. Jedzenie ziemniaków nie jest jednak wskazane wszystkim. Zobaczcie, przy jakich chorobach lepiej z nimi nie przesadzać.

Polskie młode ziemniaki dostępne są na przełomie maja i czerwca. Łatwo je poznać o delikatnej łuszczącej się skórze i niewielkich rozmiarach. Młode ziemniaki nie wymagają zbyt długiego gotowania. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut gotowania. Młode ziemniaki najlepiej smakują w towarzystwie koperku.

Przeczytaj: Tak powinno się przechowywać warzywa w lodówce. Zobacz, jak przedłużysz ich trwałość

Ziemniaki są źródłem wielu składników odżywczych. Dostarczają dużo witaminy C, sporo potasu, a także magnez, fosfor i wapń.

Najzdrowsza wersja ziemniaków to te ugotowane w wodzie lub na parze lub upieczone, bez dodatku ciężkich sosów.

Te osoby nie powinny jeść ziemniaków

W galerii poniżej zobaczcie, przy jakich chorobach powinniśmy uważać na jedzenie ziemniaków:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski