Tradycja w wielkopolskich smakach
Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna Im. Jarosława Dąbrowskiego zaczęła swoją działalność w 1952 roku. Masarnia specjalizuje się w produktach w pełni naturalnych niezawierających sztucznych dodatków, a produkcja wyrobów bazuje na najwyższej jakości mięsie oraz na naturalnych przyprawach. Spółdzielnia zajmuje się produkcją masarską, gastronomią, chowem trzody chlewnej wyłącznie na potrzeby masarni oraz uprawą zbóż. Dodatkowo posiada wiele nagród, certyfikatów oraz ma przyznane prawo do używania znaku pierwszego Krajowego Systemu Jakości Żywności „Jakość Tradycja” jako pierwsza przetwórnia mięsa w Polsce. Spółdzielnia została członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Wszystkie zdrowe i smaczne wyroby można zakupić w sklepach firmowych oraz bezpośrednio w masarni.
Schabowy - smaczne i wielkopolskie danie!
Dzisiaj proponujemy wariację na temat polskiej, tradycyjnej potrawy. Kotlet schabowy z gratin ziemniaczanym i piklowanym burakiem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy uwielbiają tradycyjne wielkopolskie smaki. Ważne, że proponowane danie wraz z przepyszną zapiekanką i burakami będzie również źródłem witamin i wartości odżywczych.
Buraki zostaną przygotowane w bardzo oryginalny sposób, czyli na surowo, dzięki temu zachowają wszystkie właściwości odżywcze. Burak wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci.
Aby wzbogacić smak dania, ziemniaki będą przyrządzone w nietypowy i ciekawy sposób, jako gratin ziemniaczane. Zapiekanka może być podawana jako samodzielne danie lub jako dodatek do schabowego, lub innego przyrządzonego mięsa.
Oprócz ziemniaczanego gratin i buraków, będzie dodana cebulka - odpowiednio doprawiona i przyrządzona. Dzięki unikatowej recepturze będzie ona słodkim i smacznym dodatkiem naszej dzisiejszej potrawy. Koniecznie sprawdźcie przepis na proponowane danie!
Składniki na kotleta schabowego z gratin ziemniaczanym i piklowanym burakiem:
- Schab środkowy- ok. 500 g,
- Ziemniaki- ok. 1 kg,
- Buraki- 3 szt.,
- Mała cebula- 3 szt.,
- 3 jajka,
- Mąka pszenna- 1 szklanka,
- Bułka tarta- 1 szklanka,
- Mleko- ok. 500 ml,
- Smalec do smażenia- ok. 300 g,
- Masło- ok. 300 g,
- Woda- ok. 50 ml,
- Cukier- 2 łyżki,
- Ocet balsamiczny czerwony winny- ok. 200 ml,
- Przyprawy: sól, pieprz, laska waniliowa,
- Zioła: kolendra, tymianek, kiełki, liść laurowy, dwa ziele angielskie
W restauracji oraz w dzisiejszym przepisie wykorzystaliśmy produkty dostarczone przez okoliczne gospodarstwa. Dzięki temu jedzenie jest zawsze świeże, zdrowe i smaczne! Spróbujcie koniecznie tego przepisu w domu! Śledźcie nasze kolejne odcinki i podróże po wielkopolskich smakach!
Partnerem odcinka „Smaki Wielkopolski” jest:
Restauracja „Między Nami” w Paczkowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?