MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najprostsze leczo warzywne na wiosenny obiad. Robię je z młodej cukinii, papryki i pomidorów. Znika w mig, ale najlepiej smakuje dzień po

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Leczo warzywne to pomysł na lekki, ale pożywny obiad bez mięsa. Najlepiej smakuje wiosną i latem, przygotowane z młodych warzyw: cukinii i papryki. Jest bardzo proste do zrobienia i gotowe w niecałe pół godziny. Kolorowe leczo warzywne wygląda bardzo zachęcająco, a smakuje jeszcze lepiej.

W skrócie:

Dziś mam dla ciebie przepis na mój ulubiony wiosenny i letni obiad. To leczo warzywne, które robię z młodej cukinii, papryki i pomidorów. W ciepłych miesiącach przygotowuję to danie bardzo często, bo jest bardzo proste do zrobienia, gotowe w niecałe pół godziny, lekkie i przepyszne. Dla mnie ma smal lata. Do tego jest kolorowe i pięknie wygląda na talerzu. Aż chce się jeść! Takie leczo warzywne jest dobrym pomysłem na obiad bez mięsa. Wystarczy ugotować do niego kaszę, ryż lub ziemniaki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać leczo jako warzywną przystawkę np. do mięsa z grilla czy do ryby. Wybór należy do ciebie. Gotowe leczo warzywne warto posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem. Choć danie znika w mig, to muszę szczerze przyznać, że najlepiej smakuje po jednym dniu, kiedy wszystkie warzywa przejdą swoimi aromatami.

Leczo warzywne to pomysł na obiad bez mięsa
Leczo warzywne to pomysł na obiad bez mięsa Karolina Głogowska

Leczo warzywne – przepis na leczo z cukinii, papryki i pomidorów

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 mała cukinia,

  • 2 czerwone papryki,

  • 1 żółtka papryka,

  • 1 cebula,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 1 pomidor malinowy,

  • 500 ml przecieru pomidorowego,

  • 200 ml bulionu lub wody,

  • łyżeczka ziół prowansalskich,

  • pęczek koperku lub pietruszki,

  • sól, pieprz,

  • olej.

Jak zrobić leczo warzywne?

  1. Najpierw sparzyłam pomidora, obrałam ze skórki, usunęłam gniazdo nasienne. Pokroiłam pomidora na kawałki.

  2. Młodej cukinii nie trzeba obierać, bo nie ma gorzkiej skórki.

  3. Papryki pokroiłam na mniejsze kawałki.

  4. Cebulę i czosnek posiekałam.

  5. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzałam olej, wrzuciłam warzywa i dusiłam ok. 10 minut.

  6. Następnie dodałam passatę oraz bulion. Wymieszałam.

  7. Gotowałam aż warzywa zrobiły się al dente. Dodałam przyprawy.

  8. Leczo nałożyłam na talerze i posypałam zieleniną. Podałam z kaszą gryczaną, ale takie leczo warzywne świetnie smakuje także z ryżem lub ziemniakami z wody.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najprostsze leczo warzywne na wiosenny obiad. Robię je z młodej cukinii, papryki i pomidorów. Znika w mig, ale najlepiej smakuje dzień po - Strona Kuchni

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski