Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupy: Jesienią najlepsze te pożywne

Katarzyna Sklepik
Paweł Jabłoński  na deser poleca lekkie kawowe tiramisu
Paweł Jabłoński na deser poleca lekkie kawowe tiramisu Grzegorz Dembiński
Z nadejściem jesiennych chłodów do łask wracają zupy. Ogórkowa, pomidorowa, rosół, barszcz i gęste kremy - oprócz walorów smakowych, dzięki zawartym w warzywach witaminom zwiększają odporność i są zdrowe

Dobrze przygotowane zupy to potężna dawka zdrowia dla naszego organizmu. Gotowane w nich warzywa to źródło świetnie przyswajalnych przez organizm substancji odżywczych.

- Zupy skomponowane na bazie wywarów jarzynowych, z dużą ilością warzyw i zieleniny to źródło beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, folianów, wapnia, magnezu, potasu i błonnika pokarmowego. Jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej (warzywne mają charakter zasadotwórczy). Często osoby, których organizm jest zakwaszony odczuwają wieczne zmęczenie, ospałość, bóle głowy - mówi Magda Szymańska, specjalista dietetyk z poradni dietetycznej food & diet.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Niewiele osób wie, że jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Częstym błędem, który popełniamy, jest brak ciepłych posiłków w naszym codziennym jadłospisie - skutki tego można wyjątkowo odczuć w czasie zimniejszej pogody.

- Wychłodzony organizm to wiecznie głodny człowiek. A stąd prosta droga do spożywania nadmiernej ilości kalorii i tycia. Jedzenie zup przygotowanych na wywarach warzywnych, z dużą ilością jarzyn, z dodatkiem rozgrzewających przypraw (kurkuma, ziele angielskie, gałka muszkatołowa) to solidna porcja ciepła, a niewielka dawka kalorii. Jeżeli dodamy, że takie dania są źródłem witamin i mikroelementów, mamy świetne zabezpieczenie przed infekcjami wirusowymi - radzi Magda Szymańska.

Paweł Jabłoński, szef kuchni restauracji Italia radzi, by do zup używać świeżych warzyw, a nie mrożonek:
- Lepiej też zupę zmiksować i zrobić z niej krem, będzie gęstsza, a my nie będziemy musieli do niej robić niezdrowych zasmażek - mówi Paweł Jabłoński.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski