Dobrze przygotowane zupy to potężna dawka zdrowia dla naszego organizmu. Gotowane w nich warzywa to źródło świetnie przyswajalnych przez organizm substancji odżywczych.
- Zupy skomponowane na bazie wywarów jarzynowych, z dużą ilością warzyw i zieleniny to źródło beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, folianów, wapnia, magnezu, potasu i błonnika pokarmowego. Jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej (warzywne mają charakter zasadotwórczy). Często osoby, których organizm jest zakwaszony odczuwają wieczne zmęczenie, ospałość, bóle głowy - mówi Magda Szymańska, specjalista dietetyk z poradni dietetycznej food & diet.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Niewiele osób wie, że jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Częstym błędem, który popełniamy, jest brak ciepłych posiłków w naszym codziennym jadłospisie - skutki tego można wyjątkowo odczuć w czasie zimniejszej pogody.
- Wychłodzony organizm to wiecznie głodny człowiek. A stąd prosta droga do spożywania nadmiernej ilości kalorii i tycia. Jedzenie zup przygotowanych na wywarach warzywnych, z dużą ilością jarzyn, z dodatkiem rozgrzewających przypraw (kurkuma, ziele angielskie, gałka muszkatołowa) to solidna porcja ciepła, a niewielka dawka kalorii. Jeżeli dodamy, że takie dania są źródłem witamin i mikroelementów, mamy świetne zabezpieczenie przed infekcjami wirusowymi - radzi Magda Szymańska.
Paweł Jabłoński, szef kuchni restauracji Italia radzi, by do zup używać świeżych warzyw, a nie mrożonek:
- Lepiej też zupę zmiksować i zrobić z niej krem, będzie gęstsza, a my nie będziemy musieli do niej robić niezdrowych zasmażek - mówi Paweł Jabłoński.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?