Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z dyni z serkiem topionym i imbirem

KS
MSM Mońki
Na rozgrzewkę po jesiennym chłodzie wystarczy porcja smacznej i pożywnej zupy, która natychmiast poprawi nastrój. Przygotowując ją najlepiej sięgnąć po sezonowe warzywa. Idealnie o tej porze roku sprawdzi się zupa dyniowa zagęszczona, zamiast śmietany, kremowym serkiem topionym.

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • kawałek korzenia imbiru
  • 2 opakowania kremowego serka topionego
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie:
Dynię trzeba przekroić na pół. Usuwamy z niej włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy w kostkę. Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę.

Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy wywarem z jarzyn i całość zagotowujemy.

Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut aż dynia będzie miękka. Aby zupa była kremowa przed zmiksowaniem dodajemy śmietankowe serki topione, które świetnie zagęszczą konsystencję.

Po dodaniu serków i dokładnym wymieszaniu miksujemy całość, przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku, rozlewamy do talerzy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski