MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa ogórkowa gotowana z... sercem

Kamilla Placko-Wozińska
Kamilla Placko-Wozińska
Ile gospodyń, tyle pewnie przepisów na zupę ogórkową. Ze wszystkich znanych mi receptur, najwięcej serca w gotowanie ogórkowej wkłada moja ciocia.

Składniki

  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1,5 litra wywaru
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • woda z ogórków do smaku
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • mąka (pół łyżeczki) do zaciągnięcia

Przygotowanie

Obrane, drobno pokrojone ogórki dusimy 20 minut z masłem. W tym czasie w drugim garnku gotujemy drobno pokrojone ziemniaki i marchew z kostką rosołową. Całość wlewamy do wywaru, gotujemy. Jeśli lubimy kwaśną zupę, dodajemy wody ze słoika z ogórkami. Solimy, pieprzymy do smaku i (obowiązkowo) dodajemy szczyptę cukru. Do śmietany wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, dodajemy do zupy i jeszcze raz gotujemy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski