18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa jest dobra na wszystko

Elżbieta Podolska
Są zupy, które gotuje się kilka dni, ale też i takie, które powstają w  kwadrans
Są zupy, które gotuje się kilka dni, ale też i takie, które powstają w kwadrans ARKADIUSZ LAWRYWIANIEC/POLSKAPRESSE
Są tacy, którzy bez nich żyć nie mogą. Obiad liczy się tylko wtedy, kiedy rozpoczyna się zupą. Na świecie i w Polsce to naprawdę liczna grupa. Dzieli się na tych, którzy kochają te bardziej pożywne, gęste, i takich, którzy wolą delikatne do picia. Różnią się między sobą nawet tym, że jedni wolą nieomal wrzątek, a inni zaledwie lekko ciepłe...

Istnieje hipoteza, według której pierwszy raz zupę ugotowali neandertalczycy. Wskazuje na to odnalezienie szkieletu praczłowieka z tego gatunku, który wiele lat przed śmiercią stracił wszystkie zęby i nie umarł z głodu.

Są dobre zarówno kiedy mróz na dworze, kiedy jesteśmy chorzy czy mamy chandrę, ale też wykwintne mogą być rarytasem podczas każdego przyjęcia. Latem można jeść te na zimno: chłodniki i zupy owocowe.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Są tysiące przepisów: jeden lepszy od drugiego. Są zupy, które gotuje się przez wiele dni, ale też i takie, że zajmie nam to kwadrans. Nie licząc oczywiście tych w proszku, które wystarczy zalać wrzątkiem. Jeszcze do niedawna gospodynię domową oceniało się po tym, jakie zupy potrafi ugotować. W Polsce takim miernikiem jest żur lub grochówka.

Co ciekawe, podobno można je zrobić praktycznie ze wszystkiego i jednocześnie z niczego, jak słynna zupa na gwoździu albo wielkopolska zupa ślepe ryby. Wystarczy odrobina cierpliwości, pomysłowości, by każdy potrafił przygotować smakowitą zupę.
To także jeden z najprostszych obiadów. Wystarczy przygotować wywar na mięsie, które następnie można pokroić do zupy, do tego ziemniaki, jak to jest np. w kwaśnicy czy krupniku, i posiłek w jednym garnku gotowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski