Zupa chrzanowa jest łatwa w przygotowaniu. Przyrządza się ją jak większość zup. Krok po kroku gotujemy zatem: mięso, warzywa, zioła, dodajemy podsmażoną na patelni białą kiełbasę i doprawiamy chrzanem. To właśnie tarty chrzan nadaje zupie intensywny, wyrazisty smak i sprawia, że kremowa chrzanica co raz częściej staje się poważnym konkurentem dla żuru czy barszczu.
- Chociaż wszystkie te potrawy mają korzenie w kuchni staropolskiej, zupa chrzanowa jest w Polsce zdecydowanie najmniej popularna. A szkoda - mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. - To prosta i szybka potrawa, która swym aromatem pysznie wprowadzi nas w długo wyczekiwany, radosny czas świąt - dodaje Robert Muzyczka.
Do przyrządzenia zupy chrzanowej można użyć chrzanu w słoiczku, jednak najlepiej sprawdzi się ten świeżo starty. Zgodnie z tradycyjną symboliką wielkanocnych potraw, chrzan symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Nie ma w tym żadnej przesady - korzeń ten, oprócz wyrazistego, ostrego smaku posiada także właściwości zdrowotne. Jako naturalne źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i flawonoidów stanowi naturalny sposób na wzmocnienie odporności. We Francji jest nawet oficjalnie zarejestrowanym lekiem i suplementem diety stosowanym w celu utrzymania smukłej sylwetki.
Wielkanocnym śniadaniem rozpoczynamy radosny czas świętowania. To pierwsza okazja do rodzinnego spotkania, podzielenia się jajkiem, spędzenia czasu z najbliższymi. Wzbogacenie tradycyjnego menu o nowe potrawy pomoże uczynić święta jeszcze smaczniejszymi, a na pewno - bardziej zapadającymi w pamięć.
Zupa chrzanowa doskonale się do tego nadaje. Po kilku łyżkach wyrazistej w smaku, aromatycznej chrzanicy, na usta, podobnie jak w wierszu Brzechwy, będą nam się cisnąć słowa:
Panie chrzanie, niech pan przestaje, bo trudno będzie nam wstać od świątecznego stołu.
Zupa chrzanowa według przepisu Roberta Muzyczki, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
SKŁADNIKI:
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
½ KG kości wędzonych od schabu
1 średnia marchew
½ średniej selery
2,5 litra wody
3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
1 mały słoiczek chrzanu
300 ml śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
½ kg białej kiełbasy surowej
jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.
Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć.
Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką.
Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut.
Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy.
Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem.
Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?