MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa chrzanowa nowość na naszym stole. Przepis

ELKA
DKK
Jaja z majonezem, żurek i mazurek - tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić? - O wielkanocnej chrzanicy słów kilka.

Zupa chrzanowa jest łatwa w przygotowaniu. Przyrządza się ją jak większość zup. Krok po kroku gotujemy zatem: mięso, warzywa, zioła, dodajemy podsmażoną na patelni białą kiełbasę i doprawiamy chrzanem. To właśnie tarty chrzan nadaje zupie intensywny, wyrazisty smak i sprawia, że kremowa chrzanica co raz częściej staje się poważnym konkurentem dla żuru czy barszczu.

- Chociaż wszystkie te potrawy mają korzenie w kuchni staropolskiej, zupa chrzanowa jest w Polsce zdecydowanie najmniej popularna. A szkoda - mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. - To prosta i szybka potrawa, która swym aromatem pysznie wprowadzi nas w długo wyczekiwany, radosny czas świąt - dodaje Robert Muzyczka.

Do przyrządzenia zupy chrzanowej można użyć chrzanu w słoiczku, jednak najlepiej sprawdzi się ten świeżo starty. Zgodnie z tradycyjną symboliką wielkanocnych potraw, chrzan symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Nie ma w tym żadnej przesady - korzeń ten, oprócz wyrazistego, ostrego smaku posiada także właściwości zdrowotne. Jako naturalne źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i flawonoidów stanowi naturalny sposób na wzmocnienie odporności. We Francji jest nawet oficjalnie zarejestrowanym lekiem i suplementem diety stosowanym w celu utrzymania smukłej sylwetki.

Wielkanocnym śniadaniem rozpoczynamy radosny czas świętowania. To pierwsza okazja do rodzinnego spotkania, podzielenia się jajkiem, spędzenia czasu z najbliższymi. Wzbogacenie tradycyjnego menu o nowe potrawy pomoże uczynić święta jeszcze smaczniejszymi, a na pewno - bardziej zapadającymi w pamięć.

Zupa chrzanowa doskonale się do tego nadaje. Po kilku łyżkach wyrazistej w smaku, aromatycznej chrzanicy, na usta, podobnie jak w wierszu Brzechwy, będą nam się cisnąć słowa:
Panie chrzanie, niech pan przestaje, bo trudno będzie nam wstać od świątecznego stołu.

Zupa chrzanowa według przepisu Roberta Muzyczki, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

SKŁADNIKI:

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

½ KG kości wędzonych od schabu
1 średnia marchew
½ średniej selery
2,5 litra wody
3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
1 mały słoiczek chrzanu
300 ml śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
½ kg białej kiełbasy surowej
jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.

Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć.

Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką.

Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut.

Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy.

Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem.

Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski