Zupa cebulowa
Składniki:
- 300 g cebuli
- 50 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml białego wina
- 20 g (2 i pół łyżki) mąki
- 300 ml bulionu
- 2 kromki grzanki z bagietki
- garść tartego Gruyere
- liść laurowy i tymianek
Przygotowanie:
Cebule obrać , pokroić w cienkie piórka. Zeszklić na maśle na patelni.
Kiedy będzie miała karmelowy kolor, oprószyć mąką i wymieszać.
Według Michała Stężelskiego, szefa kuchni Le Palais du Jardin to bardzo ważny moment, bo nie można zapomnieć, o zasmażeniu mąki z cebulą. Z dwóch powodów ciemnieje jeszcze bardziej, nabiera słodyczy i zagęszcza zupę naturalnie. Dodanie mąki później tworząc zaklepkę nie daje tego efektu.
Cebule trzeba cały czas mieszać, inaczej się przypali.
Stopniowo należy dolewać wino. Kiedy odparuje wszystko przełożyć do garnka i dolać bulion. Doprawić solą i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Opiec kromki bagietki.
Zupa powinna mieć konsystencję gęstego kremu.
Kiedy ją osiągnie należy wlać ją do żaroodpornych miseczek.
Na wierzchu ułożyć po dwie kromki bagietki, posypać serem i zapiec w piekarniku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?