Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zraziki ze schabu

Kamilla Placko-Wozińska
Kamilla Placko-Wozińska
Nad wołowymi zrazami zawijanymi mają tę przewagę, że gotują się szybciej. Są delikatne, bardzo smaczne. Można je podawać z ziemniakami, kaszą, kluskami lub makaronem i surówką.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 1-2 kiszonych ogórków
  • 5 dag boczku wędzonego
  • sól, pieprz i słodka czerwona papryka do smaku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka masła


Przygotowanie

Umyty schab pokroić na 0,5 centymetrowe kawałki, delikatnie rozbić z jednej strony, posolić i popieprzyć z obydwóch. Do środka włożyć po małym kawałku cebuli, ogórka i boczku. Zawinąć, spiąć szpilką lub związać nitką. Wkładać na patelnię na rozgrzany smalec. Delikatnie obsmażyć z każdej strony. Ułożyć zraziki w garnku, posypać papryką, na patelnię na której się smażyły wlać pół szklanki wody, sos przelać do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu ok. godziny. Dołożyć kostkę rosołową, sos zaciągnąć mąką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski