18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zraziki wołowe

Waldemar Kurowski
Gospodynie, które nie mają zbyt wiele czasu, mogą wykorzystać gotowe mięso mielone, choć lepiej mielić je na świeżo. Zraziki wołowe podaję z ziemniakami duszonymi, posypanymi drobno posiekaną zieleniną i surówkami.

Składniki (na 4 osoby)

1 kg mięsa wołowego z kością
1 jajko
1 cebula
3 łyżki masła
1 bułka pszenna
mleko (do namoczenia bułki)
tarta bułka
sok z cytryny
cukier, sól i pieprz do smaku
zielenina.

Przygotowanie
Najpierw wołowinę dokładnie myję, oddzielam mięso od kości i mielę w maszynce (kości wykorzystuję do ugotowania zupy), solę, pieprzę, wbijam jajko, dodaję drobno posiekaną cebulę podsmażoną na jednej łyżce masła, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pszenną. Wszystko razem dokładnie mieszam i z tak przygotowanej masy formuję okrągłe zraziki. Następnie siekam delikatnie nożem i posypuję tartą bułką. W rondlu rozpuszczam dwie łyżki masła, dolewam szklankę wody, trochę soku cytrynowego, wsypuję tartą bułkę, odrobinę cukru i układam przygotowane zraziki, przykrywam pokrywą i duszę na wolnym ogniu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski