Tak, to prawda. Dobrej jakości zielona herbata jest źródłem wielu dobroczynnych składników. Jednak, tak jak ze wszystkim w odżywianiu, nie powinniśmy z nią przesadzać.
Wszystkie herbaty, np. czarna, zielona, czerwona i biała różnią się od siebie sposobem obróbki i surowca z jakiego są produkowane. Herbata zielona jest pozyskiwana z młodych liści, niefermentowanych, w których enzymy zostały inaktywowane przez obróbkę w parze wodnej. Jej napar jest jasnozielony. Oczywiście należy wybrać taką dobrej jakości, czyli powstałą z całych liści (skręconych i wysuszonych).
Napar herbaty zawiera takie substancje aktywne jak: alkaloidy (kofeina, teina), garbniki i związki polifenolowe, niektóre witaminy i składniki mineralne. Działanie herbaty na organizm jest wielokierunkowe. Zielona herbata odznacza się działaniem bakteriobójczym oraz bakteriostatycznym dzięki zawartym w niej taninom. Wpływa też korzystnie na układ pokarmowy, ułatwiając przyswajanie pokarmów i ich trawienie oraz na drogi moczowe i nerki, bo ma działanie moczopędne. Substancje polifenolowe zawarte w herbacie mają silne działanie przeciwutleniające. Chronią organizm przez rozwojem miażdżycy i nowotworów. Napar herbaciany może usuwać zmęczenie, bóle głowy oraz obniżać ciśnienie krwi.
Niestety, każdy napar herbaciany może utrudniać wchłanianie niektórych składników mineralnych do organizmu. Mimo wielu walorów herbaty zielonej, które w większości zostały potwierdzone naukowo, a niektóre są nadal tylko przypuszczeniem, nie pijmy jej więc w nadmiarze.
STRONA GŁÓWNA GŁOSU WIELKOPOLSKIEGO
Najnowsze informacje z Wielkopolski wprost na Twoją skrzynkę - zapisz się do newslettera
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?