Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe dodatki: płatki, pestki, nasiona

Nadzieja Szukała
Sprawdź jakie są zdrowe dodatki do płatków śniadaniowych, sałatek, surówek i jogurtów. Radzi Nadzieja Szukała, doradca żywieniowy
Sprawdź jakie są zdrowe dodatki do płatków śniadaniowych, sałatek, surówek i jogurtów. Radzi Nadzieja Szukała, doradca żywieniowy Archiwum
Sprawdź jakie są zdrowe dodatki do płatków śniadaniowych, sałatek, surówek i jogurtów. Radzi Nadzieja Szukała, doradca żywieniowy

Płatki migdałowe są źródłem witamin z grupy B pozytywnie działających na włosy i paznokcie oraz witaminy E, która opóźnia procesy starzenia się skóry. Są bogate w potas i nienasycone kwasy tłuszczowe. Badania wykazują, że mogą zapobiegać chorobom serca. Zalecane cukrzykom ze względu na niski indeks glikemiczny, a także kobietom w ciąży na zgagę i nudności.

**

Zdrowe dodatki wzbogacą smak sałatki czy jogurtu i dostarczą nam potrzebne witaminy

**

Pestki dyni też zawierają wiele witamin i składników mineralnych, m.in.: potas, selen, cynk witaminy z grupy B, witaminę D, C oraz A, która pozytywnie wpływa na wzrost kości i zębów. Mogą również zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, a także są bogate w kukurbitacynę, która zwalcza drobnoustroje. Z racji na zawartość lecytyny zalecane są na kłopoty z koncentracją.

Nasiona słonecznika są bogatym źródłem wapnia, który wzmacnia kości i zęby, magnezu, który wykazuje działanie uspokajające, poprawiające koncentrację oraz obniża ciśnienie krwi, cynku, który wspomaga leczenie zmian trądzikowych i wrzodów żołądka, a także witamin z grupy B, A, D i E .

Sezam to małe ziarenka pełne wapnia, dlatego zalecany jest chorym na osteoporozę, wspiera również układ mięśniowy i serce. Bogaty w magnez działa uspokajająco. Zawiera też witaminy z grupy B, witaminę A oraz E. Co ciekawe sezam ma prawie taką samą zawartość białka, co jaja kurze.

Wszystkie te zdrowe dodatki są prawdziwymi bombami witaminowymi i wykazują wiele prozdrowotnych działań. Pamiętajmy jednak, by spożywać je z umiarem ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Łyżeczka dodana do sałatki, płatków śniadaniowych albo użyta jako panierka mięsa lub ryby to zdecydowanie dobre rozwiązanie.

Chcesz skontaktować się z doradcą żywieniowym?
[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski