Wiosną wszystko budzi się do życia i tak też powinno być z naszym organizmem.
Powinniśmy zacząć od diety oczyszczającej i stosować ją przez tydzień. Oczyszczenie przygotuje nasze jelita do wchłaniania pokarmów warzywnych i owocowych, a wiec witamin i minerałów. Ważne jest, by oczyszczanie organizmu przeprowadzić z pomocą dietetyka lub lekarza specjalisty, którzy pomogą zrobić to zdrowo i skutecznie. W okresie zimowym gromadzimy tłuszcz do ogrzania naszego ciała, a wiosną już tego tłuszczu nie potrzebujemy, dlatego często chudniemy 2 lub 3 kg, które przybraliśmy zimą. Oczywiście jest to bardzo korzystne i dobrze jeśli taki efekt się utrzyma.
Po okresie oczyszczenia włączamy dietę wiosenną, czyli bogatą w warzywa i rozmaite kiełki, które można szybko wyhodować nawet w doniczkach, na parapecie. Kiełki są bogatym źródłem witamin i minerałów, których wiosną potrzebujemy więcej, bo ze względu na dłuższy dzień jesteśmy bardziej aktywni. Cennym źródłem witamin i składników mineralnych jest również rzeżucha - jedzmy więc ją regularnie i nie traktujmy jej jedynie jako wielkanocnej ozdoby.
Ograniczmy natomiast warzywa hodowane w szklarniach, tzw. nowalijki, ze względu na to, że mogą zawierać spore ilości szkodliwych azotanów i pestycydów. Znane jest też wyrażenie przesilenie wiosenne, co oznacza, że organizm wykorzystał zapasy witaminowe w zimie i trzeba je odbudować.
STRONA GŁÓWNA GŁOSU WIELKOPOLSKIEGO
Najnowsze informacje z Wielkopolski wprost na Twoją skrzynkę - zapisz się do newslettera
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?