18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zawijańce

Anastazja Bezduszna
123rf
Tradycyjny ormiański chleb - lawasz, można dzisiaj kupić prawie w każdym sklepie spożywczym. Jedzą go nie tylko jako dodatek do dania. Chociaż u nas lawasz asocjuje się z kebabem, na świecie znają o wiele więcej zastosowań. Na przykład lekka w przygotowaniu przekąska - zawijańce z lawaszu.

Składniki dla pierwszego lawasza:
dwa cienkich ława sza
200 gram serka topionego
1 łyżeczka soku z cytryny
200 gram łososia
pączek szczypiorku
koperek

Składniki dla drugiego lawasza:
2 papryki różnego koloru
2 łyżki musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
150 gram majonezu
pieprz i sól

Sposób przygotowania:
Gotujemy pastę dla pierwszego lawasza. Serek topiony, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i koperek mieszamy. Łososia kroimy w cienkie plastry. Smarujemy jeden lawasz pastą i wykładamy na nią łososia. Zawijamy wszystko w roladę i odstawiamy do lodówki.

Dla przygotowania drugiego lawasza najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut w nim oczyszczone od pestek i pokrojone na pół papryki. Warto dodać trochę oleju.

W międzyczasie robimy pastę, mieszając majonez, musztardę, drobno posiekany koperek. Doprawiamy ją solą i pieprzem za smakiem. Smarujemy pastą drugi lawasz.

Po upływie czasu papryki dostajemy z piekarnika wykładamy w misce i na 10 minut zostawiamy pod nakryciem. Potem zdejmiemy skurkę i kroimy w cienkie plastry. Wykładamy ich na lawasz i zawijamy w roladę. Odstawiamy do lodówki.
Przez niecałą godzinę możemy kroić lawaszę na kawałki o szerokości 2,5-3 cm. Można również zrobić to przed podaniem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski