Za nami VIII Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy. Marka Duda zaprezentowała produkty z serii High Protein

Artykuł sponsorowany ZAKŁADY MIĘSNE SILESIA
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
W Warszawie odbył się VIII Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy. Wydarzenie poświęcone było najważniejszym trendom zachodzącym w branżach mięsnej i roślinnej. W jego trakcie, marka Duda - partner generalny przedsięwzięcia, zaprezentowała dania gotowe i wędliny z serii High Protein, będące połączeniem wysokiej jakości mięsa i sporej ilości świeżych warzyw. Twórcy produktów podkreślają, że ich nowość może się pochwalić największą zawartością białka na polskim rynku.

VIII Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy

14 marca 2024 roku, w Hotelu Arche w Warszawie odbył się Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy. Była to już ósma edycja wydarzenia, podczas którego można poznać najnowsze trendy, wyzwania i innowacje na rynku mięsa i roślinnych alternatyw, a także nawiązać cenne kontakty biznesowe z przedstawicielami handlu, producentami, dystrybutorami oraz dostawcami usług i technologii.

Wydarzenie jak zwykle cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział ponad 300 osób. Wśród nich znaleźli się m.in. menedżerowie zarządzający firmami mięsnymi i roślinnymi oraz menedżerowie odpowiadający za zamówienia do sieci handlowych i największych firm dystrybucyjnych w Polsce i na świecie.

Zakłady Mięsne Silesia S.A. zaprezentowały swoje najnowsze produkty z serii Duda High Protein

Partnerem generalnym wydarzenia była marka Duda - popularny i ceniony producent wędlin, pasztetów, szynek i innych wyrobów mięsnych. Podczas kongresu, przedstawiciele marki zaprezentowali swoje najnowsze produkty z serii High Protein, które już w maju tego roku będą dostępne na polskim rynku.

Spotkaliśmy się dzisiaj na Kongresie Mięsnym połączonym z Kongresem dotyczącym alternatyw roślinnych. Oznacza to, ze rozmawiamy dziś o tym, co jedzą Polacy - czy jedzą mięso, czy może szukają alternatywnych źródeł białka, a może, tak jak w przypadku naszej oferty, szukają produktów łączących w sobie najlepsze składniki mięsa i warzyw - mówi Marietta Stefaniak, Wiceprezes Zarządu ds. Strategii i Rozwoju w Zakładach Mięsnych Silesia.

Marietta Stefaniak wyjaśnia, że wspomniane produkty bazują na mięsie z kurczaka i jako pierwsze w Polsce deklarują wysoką zawartość białka.

Konsument wybierający naszą ofertę, zarówno w postaci dania gotowego, jak i parówek czy wędlin na kanapki, ma gwarancję tego, że spożywa produkt o bardzo wysokiej zawartości białka - de facto najwyższej dostępnej zawartości białka na polskim rynku wędliniarskim - dodaje.

Produkty z serii Duda High Protein pojawią się na rynku już w maju. Konsumenci będą mieli wówczas okazję spróbować takich przysmaków jak m.in. medaliony z warzywami, rumsztyk ze słonecznikiem, nuggetsy z marchewką i groszkiem, nuggetsy z brokułem czy kotlety w panierce z płatków kukurydzianych.

Fuzja mięsa i warzyw najwyższej jakości

Pomysł stworzenia produktów łączących w sobie mięso o wysokiej zawartości białka oraz świeże warzywa, zrodził się cztery lata temu.

Postanowiliśmy stworzyć produkty, które będą lepiej postrzegane przez konsumenta. Zauważyliśmy, że część klientów redukuje spożywanie mięsa, wprowadzając do swojej diety większą ilość warzyw. Podążyliśmy za tym trendem, tworząc znakomitą odpowiedzieć na współczesne potrzeby. Swoje prace rozpoczęliśmy w 2020 roku - mówi Renata Nowak, Główny Technolog w Zakładach Mięsnych Silesia.

Renata Nowak podkreśla, że produkty z serii High Protein to propozycje z tak zwaną „czystą etykietą". Oznacza to, że w daniach gotowych oferowanych przez producenta nie ma konserwantów i dodatków chemicznych.

Wszystkie składniki są naturalnego pochodzenia. Zastosowaliśmy ogromną ilość warzyw. Wyróżniają się one smakiem, wyglądem, kształtem jak i teksturą. Mamy produkty panierowane, jak i bez panierki. Użyliśmy w nich dużo ziół, nasion, pestek. Nasza oferta jest tak różnorodna, że z pewnością każdy znajdzie w niej coś dla siebie - wyjaśnia Główny Technolog w Zakładach Mięsnych Silesia.

„Oferujemy zdrowy fast food”

Jak przekonują przedstawiciele Zakładów Mięsnych Silesia, produkty z serii Duda High Protein to nic innego, jak zdrowy fast food.

Nasze produkty to tak naprawdę popularne fast foody z wartością dodaną, obrazującą się w postaci wspomnianej dużej ilości warzyw, jak i obniżonej kaloryczności. Oznacza to, że jedząc danie szybkie i smaczne, dbamy jednocześnie o wartości odżywcze oraz o to, by dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i wszystkich innych minerałów. W naszych produktach mamy bowiem wysoki poziom błonnika i potasu - Marietta Stefaniak.

Wiceprezes Zarządu ds. Strategii i Rozwoju w Zakładach Mięsnych Silesia przekonuje, że zdrowy fast food to przyszłość polskiego rynku. Zaznacza, że jeszcze do niedawna oferowanie tego typu dań gotowych było poza zasięgiem producentów.

Tego samego zdania jest Karolina Sarnik, Dyrektor marketingu w Zakładach Mięsnych Silesia, która podkreśla, że produkty z serii Duda High Protein to żywność przyszłości.

Chcieliśmy zaskoczyć rynek i konsumenta, wyjść mu naprzeciw. Musimy postawić na to, że konsument jest bardzo mocno przeciążony poszukiwaniem dobrej żywności do przygotowywania codziennych posiłków. Naszym celem jest to, aby w pełni mu to umożliwić. Stajemy przed wyzwaniem polegającym na edukowaniu, że fast food nie zawsze musi być zły. Dowodem na to jest siedem produktów z serii Duda High Protein – tłumaczy Karolina Sarnik.

Właścicielem marki Duda są Zakłady Mięsne Silesia S.A., które wchodzą w skład Grupy Cedrob - firmy o 100 proc. polskim kapitale, która jest jednym z liderów branży mięsnej w kraju. Kultowe produkty powstają w 5 zakładach produkcyjnych zlokalizowanych w Sosnowcu, Pszczynie, Goczałkowicach-Zdroju, Ćwiklicach oraz Mokrsku.

Pozostałe tematy kongresu

Oprócz potencjału rynku High Protein oraz innowacji, jakie za sobą niesie, podczas czwartkowego kongresu rozmawiano m.in. o wyzwaniach operacyjnych producentów mięsa i wędlin, roli opakowań w łańcuchu dostaw, najnowszych wyzwaniach i trendach na mięsnym rynku, a także roli OZE w transformacji energetycznej.

Zwieńczeniem VIII edycji wydarzenia była gala z wręczeniem nagród w konkursie na Najlepszą Ofertę Mięsno-Wędliniarską 2024 roku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Za nami VIII Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy. Marka Duda zaprezentowała produkty z serii High Protein - Dziennik Zachodni

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski