Kto chce zaoszczędzić sobie przygotowań, "od Adama i Ewy" może kupić gotowe świąteczne półprodukty. Kapusta z grzybami tylko do podgrzania, pierogi lub ryby w galarecie można zamówić zawczasu lub po prostu liczyć na to, że tuż przed Wigilią uda się je kupić. W marketach "Piotr i Paweł" kilogram kapusty z grzybami kosztuje 16,20 zł, zaś za kilogram nafaszerowanych nią pierogów (około 20 sztuk) trzeba zapłacić 10, 20 zł. 100 g pstrąga w galarecie to wydatek 6,89 zł, taka sama porcja łososia kosztuje 9,90 zł. Karpia trzeba jednak usmażyć samemu, podobnie jak ugotować zupę. Kilogram filetów z karpia kosztuje 29,90 zł. Taka ilość powinna wystarczyć na cztery spore porcje. Koszt wigilijnej wieczerzy składającej się z karpia, kapusty, pierogów, dwóch rodzajów ryb na zimno i zupy grzybowej powinien zamknąć się w 40 zł.
Decydując się na zamówienie cateringu w restauracji "Estella" mamy szerokie pole manewru. Za 0,9 l najtańszej zupy (barszcz czysty) zapłacimy 20 zł, najdroższa - grzybowa z łazankami kosztuje 40 zł za tę samą ilość. Do wyboru mamy szereg ryb na ciepło - od 15 do 20 zł za porcję - i zakąsek. Porcja najtańszej - śledź w oleju kosztuje 7 zł, koktajl z szyjek rakowych to wydatek 25 zł na osobę. Jeśli zdecydujemy się na barszcz z uszkami, karpia, dwa rodzaje śledzi na zimno, pierogi i kapustę, budżet na jedną osobę nieznacznie przekroczy 50 zł.
Gdy wybierzemy grzybową z łazankami, sandacza, carpaccio z łososia i szyjki rakowe, to wraz z ukłonem w stronę tradycji w postaci pierogów i kapusty z grzybami koszt wieczerzy wigilijnej dla osoby sięgnie prawie 100 zł.
Tartoria "Donatello" z kolei proponuje poznaniakom gotowe zestawy (wraz z ciastem) w cenie od 60 do 120 zł od osoby. Cena zależy od liczby i rodzaju dań. Za 60 zł możemy liczyć na zupę rybną, kapustę z grzybami, pierogi, smażonego karpia, schab ze śliwką i sernik. Najdroższy zawiera, oprócz zupy, kapusty i pierogów, dwa dania na ciepło (dorsza i karpia), a także pięć zimnych przystawek.
W pilskiej restauracji "Stajnia" menu można zestawić samemu z kilkunastu wigilijnych dań. Koszt zależy od liczby porcji. Kalkulacja jest przygotowywana indywidualnie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?