Według dokumentu nadającego kiełbasie białej parzonej wielkopolskiej znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego może być ona produkowana tylko na dokładnie określonym obszarze geograficznym: w Wielkopolsce oraz niektórych powiatach w Lubuskiem i Kujawsko-Pomorskim.
Mięso powinno pochodzić z Polski, być świeże - 2-3 dni po uboju i mieć pewny kształt oraz kolor. Nie mniej ważne są przyprawy. Dozwolone do wykorzystania są takie jak sól warzona, pieprz świeżo mielony czarny, świeżo starty czosnek oraz majeranek.
Czytaj też: Zabraknie wody dla Poznania?
Ten ostatni jest znakiem rozpoznawalnym certyfikowanej kiełbasy. Zawartość majeranku powinna być nie mniejsza niż 300 gramów na 100 kg mięsa.
Firmy pragnące produkować certyfikowaną kiełbasę białą parzoną wielkopolską muszą poddać się procedurze sprawdzającej: najpierw w Komisji Kontroli Produkcji przy Ogólnopolskim Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy, a na końcu przez właściwy Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który wydaje świadczenia jakości upoważniające do posługiwania się zastrzeżoną unijnym prawem nazwą.
Oto lista firm, które mają prawo produkować kiełbasę białą parzoną wielkopolską:
- Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek
- Zakład Mięsny sp. j. Konarczak
- Zakłady Mięsne Szajek
- Zakłady Mięsne Mielczarek
- Zakłady Mięsne "BYSTRY"
- Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki
- WALDI Zakłady Mięsne
- AGRO-HANDEL
- Zakłady Mięsne "Dolina Noteci"
- Zakłady Mięsne Kozłowski
Zobacz też:
POLECAMY:
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?