Wielkopolska na Targach Smaku pochwali się tym, co najlepsze

    Wielkopolska na Targach Smaku pochwali się tym, co najlepsze

    Zdjęcie autora materiału

    Marta Danielewicz

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Wielkopolska na Targach Smaku pochwali się tym, co najlepsze
    Rozmowa z Krzysztofem Grabowskim, wicemarszałkiem województwa Wielkopolskiego na temat Sieci Dziedzictwa Kulinarnego i Targach Smaku.
    Wielkopolska na Targach Smaku pochwali się tym, co najlepsze
    W najbliższy weekend, 23-26 września odbędą się na MTP targi Smaki Regionów. Czym my, Wielkopolanie możemy się na nich pochwalić?

    Tym co mamy najlepsze. Będą oczywiście wędliny, produkty mleczarskie, miody, soki tłoczone, pieczywo. Wszystko to, co w sposób tradycyjny powstaje, co jest oparte o tradycyjne receptury. Wędliny, produkty mięsne też muszę spełniać odpowiednie normy, a więc wykonane są najczęściej przez małe firmy, które te receptury przestrzegają.
    38 podmiotów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska będzie prezentowało się na 350 mkw stoiska, w tym pięcioro przedstawicieli zagranicznych. Cieszy fakt, że po raz pierwszy odwielu lat na targach będą wszystkie regiony Polski. Dzięki inicjatywie wielkopolskiej wzbogacamy te imprezę dodatkowo o Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

    Prezentowane produkty są zdrowsze, czyli przez to droższe?

    One są nieco droższe siłą rzeczy, bo to produkcja ich wciąż niszowa. Niektóre produkty, dzięki działaniu Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, można już kupić w sieciówkach. Natomiast z całą pewnością są to produkty zdrowsze, smaczniejsze niże te pochodzące ze sprzedaży masowej.

    Jak rozwija się Wielkopolska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego?

    Z roku na rok liczba członków wzrasta. Mamy już 124 członków. Bardzo mocno zwracamy uwagę na to kogo przyjmujemy. Oczywiście zdarzają się przypadki, że z różnych powodów, zdrowotnych, czy prywatnych wykreślamy jakiegoś członka. Gdy objąłem funkcje w zarządzie województwa było 26 członków, dziś jest ich o sto więcej. Cieszę się, bo nie chcieliśmy by to było grono zamknięte.

    Co trzeba zrobić, by przystąpić do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego?

    Zgłoszenia przychodzą doUrzędu Marszałkowskiego, do Departamentu Rolnictwa, gdzie specjalna kapituła ocenia wniosek, sprawdza produkty - czy nie ma w nich chemii. Po takiej weryfikacji, gdy jest pozytywna opinia, zarząd podejmuje uchwałę o przyjęciu.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo