MTP: Targi Smaki Regionów już 23 września

    MTP: Targi Smaki Regionów już 23 września

    Zdjęcie autora materiału

    Marta Danielewicz

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Targi Smaki Regionów już 23 września
    1/7
    przejdź do galerii

    Targi Smaki Regionów już 23 września ©mat. prasowe

    Najbardziej smakowite targi w Poznaniu rozpoczną się na Międzynarodowych Targach Poznańskich już 23 września. Blisko 200 wystawców z całej Polski i Europy po raz kolejny zaskoczy uczestników wydarzenia bogactwem tradycyjnej żywności. Wstęp jest bezpłatny.
    Wielkopolska, jak i miasto Poznań, słynie z tradycyjnej, zdrowej, ekologicznej żywności. Przekonać się będzie można o tym w dniach 23-26 września, gdzie na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędą się Targi Smaków Regionów. Stoisko z wielkopolskimi specjałami będzie największym, gdzie swoją ofertę zaprezentuje 38 producentów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

    Zobacz galerię

    - W pawilonie 3A zaprezentuje swoje wyroby 200 wystawców z 16 regionów Polski. Będzie także strefa edukacyjna dla dzieci i rodziców, by nakłonić najmłodszych do kosztowania owoców i warzyw. Ogromna ilość atrakcji, podczas targów, ma zachęcić przyszłe pokolenia do kontynuacji tej tradycji. Dlatego w tym roku Targi będą trochę bardziej hipsterskie - zapowiada Przemysław Trawa, prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich.
    Na targach znajdziemy certyfikowane przetwory mleczne, mięsne, wyroby cukiernicze i piekarnicze, a także gotowe dania oraz potrawy z całej Polski.
    - Najmłodsi uczestnicy targów w minipiekarence odkryją sposoby wypieku tradycyjnymi metodami oraz zobaczą, jakie zboża wchodzą w skład naturalnego pieczywa. Trzeba do tego tylko dużo serca i dużo czasu - zapowiada Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.

    Na jednej z dwóch scen obywać się będą występy artystyczne, a w strefie animacji czekać będzie mnóstwo atrakcji dla dzieci.
    Na Scenie Kulinarnej mistrzowie kuchni gotować będą tradycyjne i regionalne potrawy. To będzie wyjątkowe miejsce, w którym uczestnicy targów podpatrzą, jak się przyrządza dania doskonale znane w poszczególnych regionach Polski.

    Dodatkowo Targom Smaków Regionów towarzyszyć będzie Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, które w Poznaniu odbędzie się po raz pierwszy. Gościć będziemy przedstawicieli z 14 krajów, zrzeszonych w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

    - Forum rozpocznie się dzień wcześniej, już 22 września, wyjazdem do lokalnych producentów. Gościom z zagranicy zaprezentowane będą nasze lokalne, wielkopolskie wyroby. Oni sami zaprezentują się ze swoimi specjałami. O organizację tego wydarzenia zabiegaliśmy dwa lata, więc jest to dla nas pewna forma nobilitacji - zapowiada Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa Wielkopolskiego.

    Tak było
    15 zdjęć
    Przejdź do galerii

    Galeria dostępna tylko dla abonentów Głosu Wielkopolskiego

    Na MTP trwają Smaki Regionów 2015. Stoiska z potrawami z różnych stron Polski i nie tylko można odwiedzać do wtorku

    Smaki Regionów 2015: Smacznie, tłumnie i gwarno na MTP! [ZDJĘCIA INTERNAUTY]

    Link do głównego zdjęcia

    Na MTP trwają Smaki Regionów 2015. Stoiska z potrawami z różnych stron Polski i nie tylko można odwiedzać do wtorku ©internauta







    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo