- W polskiej tradycji śmietana, a tym bardziej domowa, nie jest tak często wykorzystywana jak w ukraińskiej kuchni, gdzie dodawano ją do zup (zwłaszcza do barszczu), pierogów, naleśników, serników. Ukraińcy robią na bazie śmietany także sosy do sałatek czy dań głównych, jak i kremy do ciast - mówi Aniela Redelbach, autorka książki kulinarnej "Ukraina smaków", i zwyciężczyni warsztatów kulinarnych w Kuchni + .
Składniki:
Farsz do pierogów:
- 500 g drylowanych wiśni,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 250 ml zimnej wody,
- cukier;
Ciasto:
- 480 g mąki,
- 300 ml kefiru,
- 1 jajko (opcjonalnie),
- łyżka proszku do pieczenia,
- sól
Sposób przygotowania:
Farsz: Owoce posyp cukrem i odstaw na 20 minut, żeby puściły sok. Odlej sok do garnka - będzie potrzebny do zrobienia kisielu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie. Doprowadź sok do wrzenia i dodaj mąkę z wodą. Mieszaj chwilę, aż powstanie kisiel (może być rzadki). Ciasto: Z mąki usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie. Dodaj sól, proszek do pieczenia, jajko i kefir. Zagnieć ciasto i odstaw je na pół godziny. Pierogi podawaj polane kisielem i kwaśną śmietaną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?