O wyborze przewodniego motywu powinniśmy poinformować gości odpowiednio wcześniej. Nieprzerwalnie modne są konwencje nawiązujące do lat 60-tych, podczas których królowali hipisi, rock and roll oraz „red carpet” z hollywoodzkimi gwiazdami. Nie gorszym pomysłem są też bal maskowy czy wcielenie się w osoby o charakterystycznych profesjach. Pomysłów jest wiele, a w przypadku karnawałowej zabawy każdy będzie odpowiedni. Aby przebrani znajomi czuli się swobodniej, dekoracja lokalu, muzyka i dodatkowe atrakcje również powinny odpowiadać stylowi zabawy.
Na zabawę z łatwością stworzymy tzw. playlistę, która będzie uwzględniała same hity. Jest to tym ważniejsze ponieważ nic tak nie porywa do tańca jak rytmiczna muzyka. Najbardziej odpowiednie są przeboje, do których można skakać i śpiewać. Żeby wprawić towarzystwo w ruch najlepiej puścić znany utwór po zabawie, w momencie kiedy jeszcze wszyscy stoją i są rozbawieni. Jeżeli bawimy się w myśl przewodniego, wybranego motywu, muzyka powinna być dobrana właśnie do niego. Bez problemu zgromadzimy przecież taneczne, filmowe przeboje bądź muzykę lat 60-tych. Jeśli jednak impreza jest nieco bardziej spontaniczna, pomocna okaże się każda inna muzyka, do której można się poruszać. Nie powinniśmy wystrzegać się nawet najbardziej obciachowych numerów, ponieważ to one często robią największe wrażenie na zgromadzonych.
Na imprezie karnawałowej nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Wspaniałe przekąski na pewno zaskoczą gości, rozbudzą apetyt i dobrą zabawę. - Tym, którzy planują zabawę taneczną w domu polecam przekąski typu finger food – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Są to przekąski w sam raz na jeden, dwa kęsy, które przygotujemy w łatwy sposób. Ponadto zwykle bardziej cieszą oko swoim kształtem i różnorodnością niż standardowe koreczki czy krakersy. Co więcej, forma ich podania i spożywania jest bardzo wygodna, dopasowana do dynamicznego charakteru zabawy. Można je kosztować w przerwie tańca, na stojąco, z różnymi dostępnymi dodatkami np. kabanosami i wędliną w plastrach oraz wszelkimi dipami, dzięki którym goście będą mogli sami komponować swoje przekąski – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.
Doskonałym pomysłem na zabawę w domu i potwierdzeniem naszej pomysłowości i inwencji będzie stworzenie półmiska wędlin z dodatkami.
KOKTAJLOWY PÓŁMISEK WĘDLIN
Składniki:
- salami węgierskie
- polędwica
- boczek z komina
dodatki:
- jajka gotowane na twardo,
- gruszki,
- brzoskwinie,
- suszone śliwki,
- ser pleśniowy,
- oliwki,
- papryczki chili
Przygotowanie:
Stworzyć kompozycję wędlin z dodatkami. Ćwiartki ugotowanych jajek, kawałki brzoskwiń i suszone śliwki zawinąć w plastry salami, polędwicy, boczku i szynki (wcześniej np. boczek można podsmażyć na patelni do zarumienienia i podać na ciepło). Całość wyłożyć na półmisek i dodać według uznania inne dodatki takie jak ser pleśniowy, oliwki i papryczki chili.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?