Polskie młode ziemniaki dostępne są na przełomie maja i czerwca. Łatwo je poznać o delikatnej łuszczącej się skórze i niewielkich rozmiarach. Młode ziemniaki nie wymagają zbyt długiego gotowania. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut gotowania. Młode ziemniaki najlepiej smakują w towarzystwie koperku.
Przeczytaj: Tak powinno się przechowywać warzywa w lodówce. Zobacz, jak przedłużysz ich trwałość
Ziemniaki są źródłem wielu składników odżywczych. Dostarczają dużo witaminy C, sporo potasu, a także magnez, fosfor i wapń.
Najzdrowsza wersja ziemniaków to te ugotowane w wodzie lub na parze lub upieczone, bez dodatku ciężkich sosów.
Te osoby nie powinny jeść ziemniaków
W galerii poniżej zobaczcie, przy jakich chorobach powinniśmy uważać na jedzenie ziemniaków:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?