Truskawkowe muffinki z truskawką
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju
- 70 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki konfitury truskawkowej
- 2,5 szklanki mąki typ 450
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 6 truskawek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do dużej miski przełożyć jogurt naturalny, dodać olej, mleko oraz jajka. Następnie dodać konfiturę i dobrze wymieszać wszystkie składniki. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sodę oraz sól i cukier i wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i szybko i niezbyt dokładnie wymieszać ciasto.
Do foremek silikonowych nałożyć ciasto w maksymalnej wielkości. Truskawki umyć, osuszyć i oczyścić z szypułek. Każdą truskawkę przekroić na pół. Do każdej foremki z ciastem włożyć połowę truskawki i lekko ją wcisnąć.
Wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni i piec około 20 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć z foremek. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?