MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Transatlantyk: Kino kulinarne powraca

Jacek Sobczyński
Kadr z filmu "Step Up To The Plate"
Kadr z filmu "Step Up To The Plate" TRANSATLANTYK
Oglądaj i... jedz. Znamy już program cyklu Kino Kulinarne, który odbędzie się na tegorocznym Transatlantyku.

W tym roku sekcja będzie liczyła pięć tytułów. Po każdym seansie widzowie zostaną zaproszeni na elegancką, czterodaniową kolację do hotelu Andersia. Szefem kuchni będzie Krzysztof Rabek z poznańskiej Hugo Restaurant. Bilet wstępu na każdy pokaz będzie kosztował 120 zł.

Na ekranie zobaczymy m.in. hiszpański dokument "Mugaritz B.S.O.", który pokaże zbieżności, zachodzące pomiędzy komponowaniem dań i potraw. Niemiecko - amerykański "Oma & Bella" to historia starszych pań, uczestniczek Holocaustu, które do dziś mieszkają w Berlinie i gotują według przedwojennych przepisów. W "Jerusalem On The Plate" słynny kucharz Yotam Ottolenghi powróci do targanego konfliktami rodzinnego miasta i postara się odkryć dla jego mieszkańców sztukę gotowania. Będzie też "Step Up To The Plate", czyli portret rodzinnej tradycji prowadzenia jednej z najlepszych restauracji na świecie. Jedynym filmem fabularnym w tym gronie jest chińsko tajwański "Joyful Reunion" - tu też jedzenie połączy pokolenia.

Festiwal Transatlantyk odbędzie się w dniach 15 - 22 sierpnia w Poznaniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski