Składniki:
- 1/2 gęsi (około 1 kg mięsa)
- szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu (najlepiej drobiowego)
- łyżka masła śmietankowego
- 2 łyżeczki rozgniecionych owoców jałowca
- łyżka roztartego świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki cząbru
- sól i pieprz do natarcia gęsi
Przygotowanie:
Wymoczoną i osuszoną gęś nacieramy solą zmieszaną z ziołami i pieprzem. Tak przygotowaną, zostawiamy w chłodnym miejscu na cztery godziny. Po tym czasie smarujemy gęsinę masłem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ponad 2,5 godziny. Co jakiś czas skrapiamy ją bulionem i białym winem, smarujemy też gęś wytapiającym się z niej tłuszczem.
Po upieczeniu podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniaczkami posypanymi świeżym rozmarynem oraz z sałatką z czerwonej kapusty. Do gęsi pasuje także zasmażana modra kapusta Zastąpić ją można buraczkami z chrzanem. Jeśli ktoś lubi gęś "na zielono" może podać ją z gotowanymi brokułami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?