Składniki:
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy
- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 2 niepełne szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 20 dag masła
- laska wanilii
mus czekoladowy
- 200 g czekolady deserowej
- 2 łyżki brandy
- 4 łyżki wody mineralnej
- 30g masła
- 3 jajka
- 55 g cukru
- 150 ml śmietanki kremówki
- wiśnie z alkoholu
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania , kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół.
Krem budyniowy: Odlewamy Pól szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem.
Mus czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Ubić kremówkę. Przełożyć ja do masy czekoladowej. Wymieszać i dodać resztę białek.
Układać warstwy w kolejności; biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, wiśnie z nalewki, mus czekoladowy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?