Torcik czekoladowy z żurawiną amerykańską
Składniki:
- 2-3 łyżki suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
- 2 łyżki koniaku lub armaniaku
- 100 g polewy czekoladowej lub gorzkiej czekolady
- 100 g masła, dodatkowo trochę masła do wysmarowania foremek
- 50 g mąki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru, dodatkowo trochę cukru do posypania foremek
- 3 jajka
Dodatkowo:
- 4 porcelanowe foremki do sufletów
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Sposób przygotowania:
Suszone żurawiny grubo posiekać, zalać koniakiem i pozostawić na kilka godzin do nasiąknięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Formy wysmarować masłem i posypać cukrem.
Polewę lub czekoladę (grubo posiekaną), umieścić w metalowej misce nad garnkiem
Gotowe torciki wyjąć z piekarnika, małym nożem oddzielić je od brzegów foremek, delikatnie wyjąć na talerzyki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wskazówka:
Do torcików pasuje sos waniliowy i żurawinowy. Aby przygotować sos z żurawiny: w rondelku wymieszać 100 ml soku jabłkowego, 100 g brązowego cukru, kawałek kory cynamonowca i 170 g żurawiny amerykańskiej. Umyć jedną pomarańczę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę z pomarańczy dodać do żurawin. Wszystkie składniki zagotować, następnie przez 20 minut gotować na wolnym ogniu nie pęknie większość żurawin. Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej. Doskonały również do świątecznego indyka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?