Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Co roku wypada innego dnia, ponieważ jego data jest uzależniona od daty Wielkanocy, która jest świętem ruchomym (może wypaść pomiędzy 30 stycznia a 4 marca).
Dawniej nazywano go m.in. mięsopustem, ponieważ "mięso opuszczało człeka na długie tygodnie". Co więcej - według jednego z ludowych przesądów - w tym dniu trzeba zjeść chociaż jednego pączka. Dlaczego? Porzucenie słodkości grozi bowiem niepowodzeniem w życiu!
"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła" - mówi nawet jedno ze staropolskich przysłów.
Tłusty czwartek "jest dniem uprzywilejowanym u Polaków do biesiad zapustnych, na których muszą być u możniejszych pączki i chrust, czyli faworki, chruścik, a u ludu reczuchy, pampuchy" - czytamy w książce Zygmunta Glogera "Rok polski w życiu, tradycji i pieśni".
Ale nie zawsze na stołach w tłusty czwartek królowały pączki. Dawniej w ostatni czwartek karnawału jadano mięso, słoninę, boczek. Nie zapominano też o spożywaniu wysokoprocentowych trunków.
Pączki pojawiły się w Polsce dopiero na początku XVIII wieku. Ale! Nie były jeszcze nadziewane konfiturą, tylko skwarą tłuszczową. Znajdujemy je m.in. w "Opisie obyczajów i dziejów za panowania Augusta III" ks. Jędrzeja Kitowicza (1727-1804), pamiętnikarza i historyka, który zanotował: "Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić."
Jak rozpoznać dobrego pączka?
Katarzyna Bosacka o tym, w jaki sposób można rozpoznać prawdziwego, dobrego pączka (warto pamiętać, że pączki pieczone mają znacznie mniej kalorii niż pączki smażone).
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?