18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta ze szparagami

ELKA
Torsmak
Pełno ich już na straganach i w sklepach. Jeszcze nie są najtańsze, ale już warto po nie sięgać, by przyrządzać z nich prawdziwe rarytasy. Te najbardziej klasyczne to szparagi z wody podawane z masłem lub z bułką tartą. Ale to doskonały produkt, który może być dodatkiem do wielu potraw np. tarty.

ZOBACZ TEŻ: Zaczynamy sezon szparagowy

Tarta ze szparagami i sosem czosnkowym

Przepis Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką.

Ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Pozostałe składniki:

  • 1 szklanka sera żółtego tarkowanego
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła
  • szparagi

Sposób przgotowania:
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C na około 10 minut.

Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z Sosem czosnkowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski