ZOBACZ TEŻ: Zaczynamy sezon szparagowy
Tarta ze szparagami i sosem czosnkowym
Przepis Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką.
Ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Pozostałe składniki:
- 1 szklanka sera żółtego tarkowanego
- 300 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
- szparagi
Sposób przgotowania:
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C na około 10 minut.
Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z Sosem czosnkowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?