Składniki:
- 150 g kurek,
- 150 g kozaków,
- ciasto na tartę,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 100 ml kwaśnej śmietany 22%,
- łyżka masła,
- natka pietruszki,
- dymka lub szczypiorek,
- zielony i biały pieprz,
- sól
Sposób przygotowania:
Pokrojone na kawałki grzyby wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Tam razem z roztopionym masłem smażymy je tak długo, aż wyparuje z nich sok. Dodajemy posiekaną cebulę, ziarna zielonego pieprzu, smażymy chwilę i odstawiamy. Formę na tartę smarujemy masłem i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto (3 mm). Pieczemy je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 20-25 minut. Wyjmujemy ciasto, smarujemy częścią roztrzepanych jajek i znów pieczemy je 5 minut. Do pozostałych jajek dajemy śmietanę, posiekaną zieleninę, sól i biały pieprz. Wykładamy ciasto, rozkładamy na nie nadzienie, zalewamy śmietaną z jajkami. Pieczemy około 25 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?