Wideo. Rodzinny kapitał opiekuńczy
Najwięcej wartości mają jabłka stosunkowo krótko przechowywane, czyli te kupowane jesienią i zimą. Jabłka warto jeść ze skórką, ponieważ zawiera dużo pektyn. To one oczyszczają organizm, neutralizują toksyczne substancje, zmniejszą wchłanianie cholesterolu, poprawią perystaltykę jelit i zapobiegną zaparciom. W jabłkach jest też dużo błonnika i przeciwutleniaczy.
Jabłka są źródłem witamin i minerałów. Zawierają:
- witaminę C
- potas
- fosfor
- sód
- wapń
- żelazo
- magnez
Zobacz w galerii jakie są korzyści z jedzenia jabłek
Jabłka mają 52 kalorie w 100g. Z ich jedzenia powinny zrezygnować m.in. osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego.
Jak spożywać jabłka?
Im mniej jabłko przetworzone, tym lepiej. Dlatego szczególnie wartościowe jest spożywanie jabłek surowych, ze skórką. Jabłko może być dodatkiem sałatek, deserów, surówek, być bazą soku. Ze względu na właściwości skórki z jabłek można je wykorzystać do przyrządzenia herbaty, która łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła. Ze skórek można też zrobić ocet jabłkowy, który pomoże uzupełnić niedobory potasu i poprawić procesy trawienne.
Istnieje aż 10 tysięcy odmian jabłek. Różnią się kolorem skórki, wielkością, kształtem, smakiem i miękkością.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?